Ministrul Afacerilor Externe a declarat, ieri această seară, că vizita Victoriei Nuland, asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al Secretarului de Stat american John Kerry, este una "binevenită" și că angajamentul României pentru statul de drept rămâne unul "extrem de solid". Judecătorul Cristi Danilet, membru CSM, arată că vizita este efectual a ceea ce s-a întâmplat în această iarnă, după "marţea neagră"
UPDATE 1. Judecătorul Cristi Danilet, membru CSM, a scris pe pagina personală din reţeaua de socializare facebook un comentariu despre vizita pe care o va efectua în România Victoria Nuland, secretarul adjunct al Departamentului de Stat al SUA (echivalentul functiei de ministru-adjunct de externe). Magistraul opinează că această vizită " nu e un eveniment diplomatic uzual, in sensul ca americanii sunt interesati de rule of law si dau o fuga pana in Ro sa vada cum mai stam. www.state.gov/r/pa/prs/ps/2014/01/219454.htm Exista pentru asta Ambasada SUA care se poate informa din spatiul public suficient de bine. Nu. Adevarul e ca pentru americani ceea ce se intampla la noi in iarna lui 2013-2014, dupa `martea neagra`, e privit de ei la fel de serios si grav ca cele din vara lui 2012. Aceasta cred ca e, de fapt, `traducerea` corecta a vizitei doamnei Victoria Nuland. Ar fi trebui deja sa ne invatam: nu exista interpretari nationale ale lui `rule of law` (echivalent cu `stat de drept` sau `domnia legii`). Aceasta sintagma inseamna ca toti trebuie sa se , ca ea se aplica egal tuturor, si ca instrumentul de aplicare a legii - adica sistemul de justitie - trebuie sa fie protejat si sa actioneze independent de celelalte puteri de stat (legislativ si executiv) sau de facto (media, grupuri de interes, de presiune etc). Cat timp incalcam aceasta regula esentiala, nu suntem o democratie, ci ne situam undeva intre post-comunism si pseudo-democratie. Asa ca cel putin UE si SUA au tot dreptul sa fie ingrijorati", a scris judecătorul. Titus Corlățean a precizat că, în cadrul întrevederii, vor fi discutate "aspectele legate de Parteneriatul Strategic, cheia de boltă a relaţiilor bilaterale, și aspecte regionale".
"Am văzut chestiunea cu statul de drept, este o vizită binevenită. Eu cred că este bine să discutăm direct, şi nu prin intermediul presei, pentru a vedea unde ne aflăm. Angajamentul României pentru statul de drept rămâne unul extrem de solid. Cred că putem discuta şi clarifica şi aspecte ce pot părea sensibile la un anumit moment", a declarat Corlățean, la Palatul Parlamentului.
Referitor la agenda de întâlniri a oficialului american, ministrul Corlăţean a confirmat că va avea o întrevedere cu acesta, subliniind totodată că agenda este făcută de partea americană. "Înţeleg că este prevăzută şi o întrevedere la Cotroceni", a conchis Titus Corlățean. CITIȚI ȘI:
- Victoria Nuland, asistentul secretarului american de Stat, vine la București pentru a discuta despre statul de drept. Nuland nu se întâlnește cu Ponta!