Tito a murit în 1980. Sârbii îi plătesc datoriile și azi

Tito a murit în 1980. Sârbii îi plătesc datoriile și azi

Iosip Broz Tito, omul care a condus Iugoslavia din 1943, a murit în 1980, dar sârbii plătesc încă pentru datoriile externe pe care le-a lăsat moștenire.

Serbia a plătit duminică dimineață 11,5 milioane de euro din buget și va plăti încă 69,7 milioane de euro în șase zile, şi toate aceste sume sunt achitate în baza împrumuturilor pe care prim-miniștrii lui Tito le-au făcut de la creditori mondiali în anii ’70 – ’80, transmite „BLIC Biznis”, citat de Rador.

Este vorba despre creditele pe care premierii Milka Planinc și Veselin Djuranović le-au luat în timpul fostei RSFI de la Paris Club și Banca Mondială, împrumuturi a căror ultimă tranșă care este datorată ajunge în anul 2041, respectiv, în anul 2031.

Spre deosebire de Tito, prietenul acestuia de la București, Nicolae Ceaușescu, împreună cu care a inaugurat, la 16 mai 1972, Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier I, a lăsat România fără nicio datorie externă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier I, simbol al energeticii româneşti, rod al colaborării româno-iugoslave, a fost inaugurat la 16 mai 1972. La inaugurare au participat preşedinţii celor două state, respectiv Nicolae Ceauşescu şi Iosif Broz Tito. A fost o inaugurare organizată cu mare fast pe măsura obiectivului ridicat aici prin eforturi uriaşe. Execuţia obiectivului principal s-a făcut în perioada 1965-1971 în conformitate cu prevederile Acordului şi Convenţiilor dintre cele două părţi, de către cele două şantiere naţionale, fiecare pentru lucrările de pe teritoriul său. Iniţial navigaţia s-a desfăşurat prin ecluze într-o singură treaptă, iar trecerea la funcţionarea în două trepte a fost posibilă în iunie 1971 pentru ecluza românească şi aprilie 1972 pentru cea iugoslavă.

Iosip Broz Tito, născut în 1892, a condus Liga Comuniștilor din Iugoslavia din 1939. Din 1943 a devenit prim-ministru până în 1963 și președinte al RSFI. A fost comandat suprem al Armatei populare iugoslave p-nă la moartea sa. RSFI i-a supraviețuit până în 1991.