Ciclista canadiană Rachel McKinnon a câștigat sâmbătă concursul Masters din Carson, Los Angeles, rezervat sportivelor de 35-44 de ani. Nimic neobișnuit până aici. Numai că ciclista e, de fapt, ciclist, proaspătul medaliat cu aur fiind un transgender.

Rachel McKinnon s-a născut băiat. Pe măsură ce anii au trecut a început să se considere femeie. Aşa se face că, imediat după terminarea facultăţii, bărbatul a început procedurile de transformare în femeie. Acum e o lady, profesoară de filozofie și etică la Colegiul din Charleston.

Victoria transgenderului, o premieră în lumea sportivă, în fața olandezei Caroline Van Herrikhuyzen, a încins spiritele pe internet. Majoritatea internauților s-au revoltat pentru că regulamentul dă voie ca cineva care a fost bărbat să intre într-o competiție, de la egal la egal, cu femeile.

"A da voie bărbaților care se identifică ca femei transgender să concureze în evenimente sportive  destinate femeilor nu face decât să dezavantajeze concurentele de sex feminin", au acuzat internauții.

Olandeza ieșită pe locul 2, Van Herrikhuyzen, a declarat însă că McKinnon a câștigat „în mod cinstit”.

Am avut o cursă cinstită conform regulilor (Union Cycliste Internationale).

Dacă concurezi, accepți regulile, în caz contrar nu mai intri în competiție ", a scris van Herrikhuyzen ca răspuns la comentariile unui utilizator pe Twitter.

 

Citește și: