”Tir plin cu cadavre în București”. Știri false pe un site găzduit de platforme din Rusia

”Tir plin cu cadavre în București”. Știri false pe un site găzduit de platforme din Rusia

O știre falsă despre un tir care transportă cadavrele unor persoane decedate din cauza COVID-19 este propagată pe rețelele de socializare de pe platforme găzduite în Rusia.

Grupul de Comunicare Strategică lansează un avertisment cu privire la un fake news de proporții care circulă pe rețelele de socializare. Informațiile apar pe un site obscur, http://antenanews.xyz, care nu permite utilizatorilor să citească conținutul știrii decât dacă distribuie materialele pe Facebook.

Știrea falsă, la care face referire GCS, se  intitulează: „UN TIR PLIN CU CADAVRE A FOST DEPISTAT AZI DIMINEAȚĂ ÎN CAPITALĂ! 250 DE PERSOANE SE PRESUPUNE CĂ TOȚI SUNT MORȚI DE СОVID” și este ilustrată cu o fotografie din 2018, făcută în Guadalajara, Mexic.

În conținutul articolului fals, prezentat în comunicatul GCS, se susține că „250 de cadavre au plecat la drum într-un tir!” Nu sunt gunoaie, au nume!  Valul de virus ce loveste tara noastra de ceva vreme, a atins cote incredibile: morgile au ajuns să fie pline, iar spitalele țin cadavrele în camioane frigorifice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fake-news-ul  continuă pe același subiect despre tirul care a traversat Capitala și s-a îndreptat către o direcție necunoscută.

„Azi dimineață, un tir cu 250 de corpuri puse în saci de plastic, a plecat la drum prin Capitală, unde se indrepta acesta deocamdată nu se cunoaște. Șoferul a fost reținut pentru 72 de ore, poliția a deschis un dosar pe acest caz, urmează a fi stabilite toate circumstanțele incidentului. Autoritățile încă nu au venit cu o explicație...”, sună știrea falsă. Autorul nu indică nici o sursă și nici nu dă alte detalii, în afară de imaginea din Guadalajara (Mexic), în care este surprinsă partea din spate a unor camioane frigorifice în care se află cadavre învelite în folii negre de plastic.

„Aceste informații prezentate în articol sunt complet false! Facem apel ca acest tip de articole să NU fie distribuite pe paginile de socializare întrucât o astfel de conduită contribuie la răspândirea de informații false și determină comportamente sociale nejustificate. Totodată, încurajăm populația să se informeze doar din surse oficiale”, se arată într-o informare de presă emisă de GCS.