Tinerii razvratiti ai anilor '50, exclusi de mana lui Iliescu

Membru al Secretariatului CC al UTM, Ion Iliescu a semnat in 1959 pentru eliminarea din Uniune si din facultati a zeci de tineri.

Ion Iliescu si-a exersat inca din tinerete abilitatea de a schimba destine. Semnatura sa pe documente gasite recent in arhivele fostului UTM (ulterior UTC) demonstreaza ca fostul sef al statului de dupa 1989 a avut un cuvant important de spus in privinta excluderilor din UTM si chiar a exmatricularilor din facultati in anii ‘50-’60.

Rapeanu, un somer in vremea comunismului

O nota "cu privire la situatia de membru UTM a unor tineri" arata ca Secretariatul CC al UTM (Virgil Trofin, I. Circei, N. Roman, Ion Iliescu, C. Mateescu si A. Kopandi) aproba, pe 10 iulie 1959, mai multe eliminari din Uniune. Printre cei exclusi, Bujor Rapeanu, criticul de film si directorul Arhivei Nationale de Film de mai tarziu.

Proaspat absolvent de Arte Teatrale si Cinematografie, Rapeanu si-a ratat astfel sansa de a mai primi repartitia asigurata prin lege. Pe motiv ca ar fi ascuns faptul ca tatal sau, magistrat, fiu de chiabur si apropiat al lui Lucretiu Patrascanu, fusese exclus din partid, tanarul a fost eliminat din Uniune reusind sa se angajeze abia doi ani mai tarziu la un teatru de papusi in provincie.

Pe Iliescu nu l-a vazut atunci ca pe un pericol. "Se credea superior, dar parea deschis", spune Rapeanu. "M-a afectat din punctul de vedere al unei existente normale pe care nu am putut-o avea multi ani", povesteste criticul. "Am cerut constant sa lucrez undeva, oriunde. Mai am si acum un raspuns al Marii Adunari Nationale. Mi se spunea ca nu exista niciun post conform pregatirii mele", isi aminteste Rapeanu.

Inginerului Ilie Bichir excluderea din UTM de mana lui Iliescu i-a atras si exmatricularea din facultate. A fost trimis in productie si abia sapte ani mai tarziu s-a putut inscrie din nou la universitate.

Opinia specialistului

Iliescu, rotita in mecanismul totalitar

Ion Iliescu, actuala "eminenta cenusie" a PSD, s-a dovedit foarte zgarcit cand a fost vorba sa dea amanunte despre activitatea sa din fruntea Uniunii Tineretului Muncitoresc (1956-1960) si a Sectiei de Propaganda si Agitatie din cadrul CC al PMR/PCR (1960-1967). De regula, fostul presedinte s-a concentrat asupra evocarii momentului 1971, cand a intrat in contradictie cu Nicolae Ceausescu si a fost "marginalizat".

Documentele prezentate alaturat vin in contradictie cu imaginea pe care si-o cultiva presedintele onorific al PSD si sugereaza ca, cel putin la sfarsitul deceniului sase, Ion Iliescu era o rotita a mecanismului totalitar, aproband in anul 1959, alaturi de Virgil Trofin si de ceilalti membri ai CC al UTM, numeroase excluderi din organizatia de tineret a partidului. De multe ori aceste excluderi erau urmate si de eliminarea din facultati a studentilor pedepsiti.

Masurile punitive au intervenit in contextul represiunilor antiintelectuale si antistudentesti din anii 1958-1959, cand conducerea comunista, in frunte cu Gheorghiu-Dej, a declansat mai multe campanii impotriva "influentelor burgheze" si de epurare a partidului, menite sa preintampine evenimente asemanatoare cu Revolutia maghiara din 1956 si sa dovedeasca Moscovei ca PMR controleaza situatia din tara chiar si dupa retragerea trupelor sovietice.

Cele doua materiale se regasesc in fondul 3 (CC al UTM), dosarul nr. 22/1959, filele 120-121 si 140-141 de la Arhivele Nationale Istorice Centrale si au fost xerocopiate in timpul activitatii Comisiei pentru Analiza Dictaturii Comuniste.

Biografia complicata a lui Ion Iliescu poate fi mai usor reconstituita doar prin declasificarea documentelor din fondurile fostei Arhive a CC al PCR, inclusiv a celor emanate de la Comitetele de partid Timis si Iasi, unde fostul presedinte al Romaniei a activat in anii ‘70. (Cristian Vasile, istoric)

Oameni din umbra

Burtica: "Si pe mine m-a sanctionat Iliescu"

Un referat din 3 iunie 1959 serveste Secretariatului UTM din care facea parte si Iliescu argumentele pentru excluderea lui Bujor Rapeanu. Despre toate acestea, tanarul stia insa cate ceva inca de pe atunci de la Corneliu Burtica, seful studentilor bucuresteni si viitorul demnitar.

"Eu n-am avut de-a face direct cu Iliescu, ci cu Corneliu Pacoste (in 1989, prim-secretar PCR in judetul Timis - n.r.), care era un sinistru, si cu Corneliu Burtica (fost demnitar comunist - n.r.), pe care se vedea oportunismul. Burtica mi-a zis atunci. De implicarea lui Iliescu aflu abia acum", spune Rapeanu.

Fostul demnitar isi aminteste vag episodul. "Dar nu era mare lucru. Si eu am fost sanctionat, sa stiti. M-a sanctionat Iliescu, cu avertisment, in ‘58, ca presedintele pe centrul universitar mai barfea activistii", isi aminteste Burtica. (Anca Simina)

     Nota cu privire la situatia de membru UTM a unor tineri, 10.07.1959

Referat cu privire la excluderea din UTM a lui Bujor Ripeanu, 03.06.1959