VIDEO. Parlamentar maghiar, la Harghita: "Dacă în patru ani nu obţinem autonomia Ţinutului Secuiesc, înseamnă că nu suntem capabili". Vezi mesajele EXTREMISTE

La Borzont, judeţul Harghita, are loc în acest weekend cea de-a VIII-a ediţie a Taberei Tineretului Maghiar, la care s-au întâlnit în jur de 700 de tineri.

UPDATE 17.40: Balczo Zoltan, vicepreşedintele Parlamentului Ungariei, prezent la tabăra din Harghita, a declarat astăzi că obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc este inevitabilă, însă trebuie făcută paşnic. Şi parlamentarul maghiar Koszegi Zoltan a susţinut acelaşi lucru. "Dacă în patru- cinci ani nu reuşim să obţinem autonomia Ţinutului Secuiesc, însemnă că nu suntem capabili. Exemplul cel mai bun este autonomia Tirolului de Sud". El a menţionat că obţinerea autonomiei nu presupune niciun fel de risc sau agresiune, doar că pentru aceasta este nevoie de o Ungarie puternică. "Obligaţia de a realiza autonomia este a noastră. Slava e a lui Dumnezeu, dar rezultatele vor fi tot ale noastre. Doresc o ţară comună, frumoasă, în Bazinul Carpatic", a spus Koszegi. Balczo Zoltan a mai spus că obţinerea autonomiei este un deziderat al politicienilor maghiari.  "Noi, politicienii maghiari, nu vom renunţa niciodată la unitatea poporului maghiar. Poporul laş nu are ţară. Noi dorim o Ungarie mai bună, în care oamenii se manifestă altfel unii faţă de alţii, au empatie şi nu se gândesc doar la interesele proprii", a spus Balczó. El a amintit că autonomia a fost promisă secuilor în 1918, şi că România trebuie să îşi respecte promisiunea. Referindu-se la o posibilă revizuirea a Trianonului, parlamentarul Koszegi Zoltan a spus că, pentru aşa ceva, este nevoie de sprijin din partea SUA. "Revizuirea Trianonului este inevitabilă. Revizuirea va trebui să fie pronunţată în cel mult opt ani, însă pentru aceasta avem nevoie de o Ungarie puternică economic. Va trebui să facem totul pentru a obţine în acest sens sprijinul Americii". UPDATE 17.00: Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, că în tabăra Tineretului Maghiar Ardelean (EMI) de la Borzont din judeţul Harghita, nu există un poligon de tragere şi nimeni nu are acolo armament de război, aşa cum a apărut în filmuleţele postate pe Internet.

"Sigur că sunt întotdeauna acele cercuri mai extremiste care vor să dea o altă tentă taberei de acolo şi nu este posibil ca în România, într-o asemenea tabără, unde chiar ca organizator participă preşedintele CJ Harghita, se pot petrece asemenea lucruri. Şi vă dau şi informaţia reală că nu există acolo un poligon unde să se antreneze tinerii cu arme de război în această perioadă", a susţinut ministrul.

El a precizat, în calitate de deputat al judeţului Harghita, că a luat poziţie publică de fiecare dată când a constatat anumite derapaje şi că nu culpabilizează etnia maghiară, ci politicienii, care 'găsesc subiecte care nu au legătură cu realitatea'.

Deputatul PSD a mai spus că în cele trei judeţe - Mureş, Harghita şi Covasna - cetăţenii români şi cei de etnie maghiară nu au nimic de împărţit, "au, de fapt, probleme zilnice, că nu au locuri de muncă, că nu au salarii, că nu pot să-şi întreţină copiii, că nu pot să aibă un nivel de viaţă de decent".

"Mi se pare normal să organizezi o tabără pentru tineri (cum e cea de la Borzont -n.r.), dar nu mi se pare normal ca într-o asemenea tabără, şi care trebuie să fie un mijloc pentru a-ţi petrece timpul şi de a ieşi din cotidian, să participe oficiali care să vorbească de autonomie, să vorbească de revendicări ale Tratatului de la Trianon, să vorbească despre idealuri ale unei autonomii în mijlocul Ardealului şi în mijlocul ţării", a mai spus Mircea Duşa. Conform progremului, în timpul taberei se va discuta despre autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, despre alegerile locale şi generale, despre recensământ, statutul ceangăilor din Ardeal, situaţia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, etc. Moto-ul ediţiei din acest an al taberei este: "Să credem în ridicarea naţiunii maghiare". Invitat de onoare: liderul partidului care a înfiinţat o organizaţie paramilitară La eveniment sunt invitaţi: istoricul Raffay Erno, profesorii Brassai Attila şi Szabo Bela de la UMF Târgu Mureş, politologul Bodo Barna, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, reprezentanţi ai Partidului Civic Maghiar, etc. În tabără vor fi prezenţi şi invitaţi din Ungaria, printre care Vona Gabor, liderul partidului de extremă dreaptă din Ungaria, Jobbik. Reamintim că în 2007 partidul Jobbik a decis crearea unei organizaţii paramilitare, care a primit denumirea de Garda Maghiară. Această organizaţie a fost scoasă în afara legii în 2 iulie 2009, ca urmare a hotărârilor definitive şi irevocabile ale Curţii de Apel din Budapesta. "Chemaţi pentru eliberarea Ardealului de sub ocupaţia română" Ediţia din acest an nu a fost lipsită de incidente. Pe internet, au apărut trei filmuleţe în care tineri îmbrăcaţi militar sunt învăţaţi să mânuiască armele, iar mesajul care însoţeşte cele trei înregistrari este: "Noi suntem Miliţia Secuiască Militară, chemată pentru eliberarea Ardealului de sub ocupaţia română. Dacă vrei să te alături, caută-ne la tabăra din Borzont". Deşi mesajele sunt semnate de organizatori ai taberei, aceştia susţin că nu au nicio legătură cu înregistrările şi au sesizat Poliţia. <iframe src="http://www.youtube.com/embed/jgj4YfZbzBo" frameborder="0" height="360" width="480"></iframe> CITEŞTE ŞI:

  • Extremism maghiar pe banii statului român