Am găsit-o pe muza sculptoriței Gabriela-Manole Adoc. Diana Nicolae Budu, modelul după care a fost realizată statuia „Tinerețe”, simbolul cartierul Berceni

„Eu sunt Tinerețe”!, se aude de departe o voce de femeie. Muncitorii dau din umeri nedumeriți și își continuă treabă. Femeia coboară din mașina oprită pe mijlocul drumului și se apropie de lucrători ca să-i lămurească.

„Această statuie mă reprezintă. Eu sunt muza sculptoriței Gabriela-Manole Adoc. Eu sunt modelul după care a fost realizată statuia Tinerețe. Mă numesc Diana Nicolae Budu”. Am întâlnit-o pe Diana Nicolae Budu, modelul după care a fost realizată statuia „Tinerețe”, pe bulevardul Alexandru Obregia, în locul în care monumentul a fost amplasat zilele trecute. Mai bine zis ea ne-a întâlnit pe noi. La începutul acestei săptămâni pe o căldură toridă, în capătul bulevardului Alexandru Obregia intersecție cu strada Turnu Măgurele, din sectorul 4 al Capitalei, angajații SC. ADP S4 lucrau la amplasarea pe soclu a sta tuii „Tinerețe”, proaspăt restaurată, un simbol al cartierului Berceni.

Când, deodată, o mașină albă se oprește și din ea coboară, foarte bucuroasă, o femeie trecută de prima tinerețe: ”Eu sunt Tinerețe!”, își începe pledoaria, doamna îmbrăcată într-o rochie roșie înflorată și cu un sacou negru. Oamenii care lucrau la monument nu prea știau cum să reacționeze, însă a durat câteva secunde până când toți au înțeles pe cine aveau în față. „Sunt muza sculptoriței Gabriela-Manole Adoc. Statuia Tinerețe a fost realizată după chipul meu. Eu sunt aici, doar că în urmă cu foarte mulți ani. Ideea i-a venit în momentul în care ne tot vizitam, eu eram o copilă de 8 ani și aveam părul prins în codițe. Atunci a decis să-i fiu model pentru sculptura respectivă, însă și-a imaginat cam cum o să arăt eu la vârsta de 16 ani și s-a apucat de treabă. Așa a luat viață statuia Tinerețe. Știți de ce are mână stângă ridicată în sus? Pentru că stânga este simbolul de integritate feminină”, a declarat Diana Nicolae Budu, acum în vârstă de 52 de ani, profesor universitar de cibernetică la Academia de Studii Economice din București, și nepoata generalului Toma Nicolae, făuritorul Monumentului Eroilor de la Păuliș.

În urma cu câteva luni, statuia realizată în anul 1975, a fost ridicată de pe bulevardul Alexandru Obregia de reprezentanții primăriei sectorului 4 datorită lucrărilor de modernizare a acestei artere, iar după finalizarea acestora, „Tinerețe” a fost reamplasată tot pe acest bulevard. „În urma lucrărilor pe care le-am desfășurat pe bulevardul Alexandru Obregia, a fost necesară mutarea statuii ”Tinerețe”, iar în acest timp a fost recondiționată de colegii de la S.C.ADP S4. Însă, așa cum am promis încă de la început, lucrarea realizată de sculptorița română Gabriela Manole-Adoc, în anul 1975, a fost reamplasată pe același boulevard. Este un simbol pentru sectorul nostru”, a declarat Daniel Băluță, primarul sectorului 4.