Timișoara, pe urmele Bucureștiului: S-a întrerupt căldura și apa caldă. Dominic Fritz: „Știu că este devastator...”

Timișoara, pe urmele Bucureștiului: S-a întrerupt căldura și apa caldă. Dominic Fritz: „Știu că este devastator...” sursă: arhivă EvZ

Anunț crunt pentru zeci de mii de timișoreni conectați la Colterm. Școlile, spitalele și locuințele clienților abonați la rețeaua de termoficare amintită au rămas fără căldură și fără apă caldă. Cât va fi nevoie ca românii să rabde frigul, nimeni nu știe, însă primarul USR Dominic Fritz promite că face eforturi pentru a rezolva problema. A purtat negocieri, după cum a transmis, însă acestea au eșuat.

Peste 50.000 de clienți conectați la rețeaua de termoficare Colterm au rămas fără căldură și apă caldă începând de marți, 26 octombrie, ora 12.00. Printre aceștia se numără spitale cu bolnavi și școli în băncile cărora ar trebui să revină elevii după încheierea vacanței. Singurele excepții ar fi Spitalul Victor Babeș, care deține centrală proprie, și Maternitatea Odobescu.

Primarul Dominic Fritz a lansat un anunț crunt pentru românii din teritoriu. Marți, 26 octombrie, „compania Delgaz a oprit distribuția gazului pentru CET Centru și compania E.ON a sistat furnizarea gazului pentru Colterm”, a transmis edilul USR.

Peste 50.000 de timișoreni rămân fără căldură

„Până acum două ore am stat în negocieri cu ultimul furnizor de gaz, care până la urmă ne-a dat un răspuns negativ, ceea ce înseamnă că în acest moment Colterm nu are o companie care să-i furnizeze gaze naturale”, a transmis Dominic Fritz. Anunțul primarului vine în contextul în care vremea se răcește, iar iarna bate la ușă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Edilul a motivat situația invocând criza energetică cu care se confruntă toate statele europene, precizând că majoritatea companiilor „ne spun că nu au cantitățile necesare pentru a furniza la nivelul la care are nevoie Colterm”. Pe de altă parte, „sunt câteva companii care ne-au spus că pot să livreze cu plata în avans, adică banii pe care-i dăm îi folosesc pentru a cumpăra gaz de pe piață și apoi să ni-l furnizeze”, a mai spus Dominic Fritz.

Dominic Fritz: „Știu ca este o veste devastatoare”

Primarul Timișoarei a transmis că ține legătura cu ministrul energiei și prefectul de Timiș pentru a gestiona situația cât mai eficient. „La ora asta se discuta și în Parlament o soluție pentru CET-urile României. Voi convoca o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență la ora 15.00 , la care am invitat și managerii de spitale pentru a discuta situația și bineînțeles că în continuare suntem în discuții cu furnizorii și încercăm să găsim soluții”, a declarat Dominic Fritz.

Soluțiile la care a făcut referire edilul Timișoarei se pot baza pe trei surse de finanțare, potrivit pozițiilor lansate în spațiul public, anume: tariful plătit de populație, bugetul local și bugetul de stat.

„Căutam soluții pentru a reduce cât de mult se poate consumul de gaz și să trecem cât mai mult pe cărbune. Am cerut cărbune și din rezerva de stat. Scopul este să încercăm să negociem o cantitate de gaz mult mai mică, să încercăm să funcționăm pe cărbune și să reintrăm cu niște intervale în care Colterm ar putea să producă căldură și apă caldă.

Știu ca este o veste devastatoare pentru mulți timișoreni, pentru cei care suferă în spitale, pentru medici și asistenți, care oricum sunt epuizați, pentru toți cei care stau acasă, și pot sa spun ca vom face tot posibilul pentru a trece peste această perioada și să repornim căldura în Timișoara cât de repede posibil”, a conchis Dominic Fritz.

Cărbunele revine în sfera de interes

Directorul interimar al Colterm, Cristian Mitu, a informat, marți, că firma achiziționează cărbune pentru a ține sub control situația în cauză. În prezent, în curtea companiei se află 6.400 de tone de cărbune, însă acestea pot să acopere necesarul pentru o perioadă de cel mult șase zile, dacă va exista gaz cu care să fie ars.

„Suntem în perioada în care achiziţionăm cărbune. Sunt 6.400 de tone intrate în CET, pe lignit. Aducem o dată la două zile, de la Oradea, următoarea la încărcătura va fi de 1.350 – 1.400 de tone. Avem contracte încheiate cu Movistar. La cărbunele din zona Motru nu au început livrările. Mai avem un contract cu AMV Style, dar încă nu au început livrările. Cu CO Oltenia încă sunt discuţii, pentru că aici este vorba şi de o datorie. Săptămâna aceasta vom avea o întâlnire cu ei. E.On Furnizare şi-a declinat contractul cu noi şi trebuia să înceteze ieri, dar s-a prelungit până azi, momentan nu e oprit. Se continua negocieri cu firmele de ultimă instanţă, desemnate de ANR. Sperăm ca aceste negocieri să se finalizeze azi şi să avem o întrerupere de scurtă durată ori să nu fie întreruptă deloc. Legat de energia electrica, e contract cu Enel, e un contract lunar, suntem cu plăţile în derulare, nu ar trebui să fie probleme”, a spus Cristian Mitu.

Dominic Fritz s-a mutat în vilă de 330.000 de euro

Între timp, Dominic Fritz s-a mutat într-o vilă de 330.000 de euro, potrivit dezvăluirilor făcute de presa locală. Locuința de pe strada Eneas nu este conectată la Colterm. Anterior, primarul USR locuia pe strada General Ion Dragalina, iar locuința din respectivul teritoriu era racordată la rețeaua de termoficare amintită, potrivit surselor.

În altă ordine de idei, Tribunalul Timiș a deschis, marți, 26 octombrie, procedura de insolvență a Colterm, față de care, pe portalul de justiție, figurează cinci creditori.