Ucigașii de polițiști se sinucid când ajung în temniță

Ucigașii de polițiști se sinucid când ajung în temniță

Ucigașul polițistului din Timiș s-a sinucis în celula sa din penitenciar, în noaptea de duminică spre luni. El a fost găsit spânzurat la apelul de dimineață, când trebuia să i se livreze hrana.

Încarcerat de săptămâna trecută, după ce fusese dat în urmărire internațională și ulterior acuzat și de uciderea prin împușcare a subinspectorului de poliție Cristian Amariei, Ionel Marcel Lepa se afla în camera 9.2 a Penitenciarului Timișoara, în carantină. Era singur în cameră și, teoretic, fără obiecte cu care ar fi putut să își pună viața în pericol. Bărbatul cu zeci de fapte violente la activ, care nu a ezitat să omoare un polițist numai ca să câștige câteva ore de libertate, nu a rezistat gândului că ar putea fi condamnat la detenție pe viață. A agățat un cearșaf de o țeavă din grupul sanitar, a făcut un laț în care și-a băgat capul și s-a lăsat în față, trâgând până și-a pierdut cunoștința. Lepa era singurul locatar în camera de detenție unde parcurgea perioada de 21 de zile de carantină înainte să fie transferat la Penitenciarul de Maximă Siguranță Arad.

Dimineață, când nu a răspuns, s-a anunțat supraveghetorul secției, s-au chemat mascații, conform procedurii, pentru a deschide ușa încăperii în care se afla deținutul periculos. La ora 6.30, au început manevrele de resuscitare personalul medical al Penitenciarului, la câteva minute a ajuns și echipajul unei ambulanțe solicitate la 112, iar la ora 7.15 a fost declarat decesul. „La nivelul Penitenciarului, s-a declanșat o verificare internă pentru a se stabili împrejurările producerii incidentului”, au transmis oficialii instituției.

Precedentul Beșa 

Ne puteți urmări și pe Google News

Ultimul român care a ajuns în pușcărie pentru uciderea unui polițist înaintea lui Marcel Lepa a fost Ioan Beşa, care l-a omorât, pe peronul gării din Burdujeni, în 20 iulie 2017, cu 40 de lovituri de cuţit, pe agentul Sorin Vezeteu. Și Beșa a fost găsit mort în celula sa din Penitenciarul Botoşani. El a fost descoperit de către gardienii închisorii, pe 26 septembrie 2017, în jurul orei 19.25, în momentul schimbului de tură. Aceştia au alertat cadrele medicale ale unităţii, însă acestea nu au mai putut decât să constate decesul criminalului. Beşa, care se afla singur în celulă, fiind în carantină, s-a sinucis cu o sfoară improvizată din bucăți de haine și cureaua unei genți pe care şi-a petrecut-o în jurul gâtului şi apoi în jurul picioarelor. Ar fi tras puternic de picioare și s-a sugrumat.

Mama lui Ioan Beşa susține că fiul ei nu s-a sinucis, ci ar fi fost omorât. Ea a făcut apel către procurorul de caz să facă o anchetă echidistantă, fără a ţine cont de fapta pe care a comis-o fiul ei. Ioan Beşa a primit în arest doar vizita surorii sale şi a unei mătuşi. „Mi-au spus că arăta foarte rău, la început nu a vorbit cu sora lui, dar apoi a început să se plângă că este bătut, ştiu că făcuse multe reclamaţii scrise către conducerea arestului”, declara mama criminalului.

Sută la sută

Aceste două sinucideri sunt cu atât mai ciudate cu cât ieri, Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, preciza, într-un comunicat de presă, că rata sinuciderilor în penitenciarele din România este în medie de 3,95 la 10.000 de deţinuţi, sub cea din Norvegia (30), Franţa (12,4), Belgia (11) ori Portugalia (9,1). Mai mult, în pușcăriile noastre se sinucid de trei ori mai puțin oameni decât este rata la nivelul țării. Însă, potrivit liderului de sindicat, ucigașii de polițiști își pun capăt zilelor în procent 100%, când sunt duși după gratii. 

Sindicalistul care știe de abuzuri, dar nu le reclamă oficial

Tot Sorin Dumitrașcu este autorul textului „Bine ai venit acasă, Liviu!” publicat, după întemnițarea lui Liviu Dragnea, pe site-ul federației sindicale. „Camera o găsești așa cum ai lăsat-o când ai redus de vreo 3 ori banii de investiții pentru penitenciare în timp ce plângeai și te smiorcăiai la televizor de mila miilor de infractori condamnați pe nedrept pentru crime, tâlhării, violuri, hoții și alte blestemății. O să-i cunoști mai bine și-o să plângeți împreună. Ai grijă, însă, nu mai invita pe nimeni la baie, Liviu! În pușcărie, nu e ca la Parlament, iar ziariștii nu ți-ar face nimic din ce s-ar putea gândi noii tăi colegi. Sper! Mai ales că, apropo, în pofida recursului compensatoriu care-a eliberat mii de infractori, au mai rămas vreo 2500 de violatori în pușcării”, scria Dumitrașcu, lăsând să se înțeleagă că în pușcării violurile sunt o chestiune la ordinea zilei, despre care știe, dar nu le-a denunțat niciodată. Asta în condițiile în care a deținut și funcția director general adjunct al ANP.

Ministrul Justiției trebuie să ceară mai multe anchete serioase

Ana Birchall, ministrul Justiției, a declarat, ieri, că a cerut directorului Adinistrației Naționale a Penitenciarelor o cercetare cu privire la sinuciderea lui Marcel Lepa. „Am fost informată, azi-dimineaţă, la prima oră, de directorul ANP şi am solicitat să facă o cercetare şi să mă informeze. După cum ştiţi, există şi o cercetare oficială a organelor de cercetare penală. Când o să am alte informaţii, le voi face publice. (...) Este un eveniment regretabil, trist, când îşi ia viaţa un om, indiferent cum se numeşte. (...) Vreau să transmit condoleanţe şi familiei poliţistului şi familiei acestui om. Pe mine mă interesează să ştiu cum s-a întâmplat, de ce s-a întâmplat, în ce împrejurări şi ce măsuri se impun”, a spus Birchall.

Omorâți cu zile în penitenciare

Ana Birchall ar face bine, dacă tot e croită să afle adevărul în cazul morții lui Lepa, să ceară și lămurirea sinuciderii lui Beșa, dar și a cazurilor, la fel de celebre, ale lui Siviu Ionescu, Stan Mustață sau Dan Adamescu. Silviu Ionescu, fost jurnalist și diplomat, a murit în penitenciar în condiții îngrozitoare, nici azi elucidate pe de-a întregul. La momentul încarcerării, în fișa medicală întocmită în cadrul Centrului Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu Doctor N. Kretzulescu erau clar consemnate afecțiunile pe care Silviu Ionescu le declarase în momentul examinării, tuberculoză și psoriazis generalizat, în tratament. În lunile care au urmat, starea de sănătate a lui Silviu Ionescu s-a deteriorat vizibil, psoriazisul a avut o evoluție fulminantă, iar tuberculoza s-a reactivat. Condițiile inumane din Penitenciarul Rahova au contribuit din plin la construirea pietrei de pe mormântul celui care, după nici zece luni de detenție, avea să moară în Spitalul Penitenciar, din cauza unui diagnostic greșit și a unui tratament neadecvat, aspect menționat în concluziile Raportului medico-legal de necropsie întocmit de INML Mina Minovici la data de 22.06.2015. În data de 3 decembrie 2014, pacientul Silviu Ionescu a fost consultat la Spitalul Rahova, în urma insistențelor colegilor de celulă, care îl vedeau cum se topește sub ochii lor. În ziua de 9 decembrie 2014 la ora 16, a murit în urma unui „stop cardio-respirator”! Avea 54 de ani, o pedeapsă de executat, pe care nimeni nu a contestat-o, dar era o pedeapsă privativă de libertate, nu una de condamnare la moarte. Judecătorul și omul de afaceri

Stan Mustaţă, fost judecător, a murit când era închis pentru corupție, în august 2018, din cauza unui infarct miocardic suferit în timp ce i se făcea o dializă. Magistratul, care era încarcerat de peste doi ani, suferea de cancer. Parchetul de pe lângă Tribunalul București a deschis atunci un dosar de moarte suspectă în cazul judecătorului Stan Mustață. La 27 mai 2016, omul de afaceri

Dan Grigore Adamescu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, sub acuzația de dare de mită, pe baza unui dosar instrumentat demDNA. Pe timpul detenției la închisoarea Rahova, lui Dan Adamescu nu i s-a administrat timp de 37 de zile tratamentul medical de care avea disperată nevoie, în ciuda faptului că medicamentele fuseseră deja duse la penitenciar. În asemenea condiții, starea de sănătate a lui Dan Grigore Adamescu s-a agravat. În urma declanșării unei septicemii, decesul lui s-a produs în noaptea de 24 ianuarie 2017, imediat după miezul nopții, într-un spital civil, unde omul de afaceri fusese internat sub pază.