Dosarul Țigareta 1 a fost unul care a zguduit România post-decembristă. În ancheta au fost implicați oameni de afaceri arabi, generali, politicieni. Toți ar fi avut implicații în contrabanda de țigări care reprezenta 2% din PIB.
Țigareta 1 este primul mare scandal de corupție din România. În el au fost implicate 22 de persoane, dintre care mulți sirieni. Pe de altă parte au fost implicați și reprezentanți ai statului român.
Carmen Florentina Dan, fostul comisar-şef al Gărzii Financiare, generalul în rezervă Gheorghe Florică, Ionel Petrică Tent și mulți alții. Capul afacerii a fost considerat afaceristul sirian Jamal Al Atm, care însă a reuşit să fugă din ţară înainte de declanşarea scandalului, aşa că a fost judecat în lipsă.
Rechizitoriul a fost foarte clar. 24 de containere de țigări au fost introduse ilegal în țară, creându-se un prejudiciu de 27 de miliarde de lei vechi. Inițial în acest dosar au fost arestați Adrian Gherghina, Carmen Florentina Dan, Yahia Al Atm şi Khailid Ali Sherkan. Ulterior au fost și ei eliberați și judecați ca atare.
Dosarul s-a reîntors de mai multe ori la procurori, deoarece avocații contestau actele din anchetă. În cele din urmă Jamal al Atm a fost condamnat la nouă ani şi jumătate. Generalul Florică la şase ani şi patru luni, iar restul au primit condamnări mai mici sau cu suspendare.
Implicații la nivel înalt în dosarul Țigareta 1
Presa a dezvăluit de-a lungul judecării acestui dosar faptul că și alte nume celebre ar fi fost implicate. Zaher Iskandarani, Omar Hayssam, Mike şi Elie Nassar ar fi fost implicați. Informațiile din spațiul public arătau că fraţii Nassar s-ar fi bucurat de protecţia structurilor informative ale MApN.
Asta în timp ce Zaher Iskandarani avea relaţii puternice cu politicieni. Dar şi cu personaje- cheie din Direcţia Generală a Vămilor şi Garda Financiară. De altfel, pe surse au apărut și alte nume grele: Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Florin Georgescu. Cu toții au negat implicarea în acest scandal.
Chiar și așa lucrurile erau foarte bine organizate în structură cu ajutorul instituțiilor statului. Ceea ce face greu de înțeles cum de nu s-a știut până la cel mai înalt nivel.
Țigări de contrabandă în depozitele armatei
Astfel că baxuri de țigări de contrabandă au fost găsite în București, într-un depozit al Armatei. Țigările ar fi aparținut fraților Nassar. Ba mai mult, între libanezi și Regia Romtehnica ar fi fost un contract. Existau chiar și modalități alternative de plată a armamentului care era livrat celor doi. Mai exact în locul ultimei tranșe de bani, libanezii urmau să dea baxuri cu țigări.
Acestea erau păstrate în depozitilele militare din Cliceni și Calea Plevnei. Cu toate acestea, în fața instanței au raspuns oameni din eșalonul doi al armatei. Generalul-maior Valeriu Ursu, director general al Regiei Romtehnica pe atunci, colonelul Teodor Bălan, colonelul Ion Pântece şi maistrul militar Ion Mândruţă.