Cercetătorii de la Johns Hopkins University’s Bloomberg School of Public Health au studiat 56 de astfel de dispozitive, descoperind că acestea generează aerosoli cu niveluri însemnate de plumb, crom, mangan şi/sau nichel, scrie descopera.ro.

Mai mult, utilizarea excesivă a țigărilor electronice duce, automat, la inhalarea periodică a acestor metale toxice, asociate cu afecțiuni la nivelul plămânilor, ficatului. De asemenea, pot apărea și afecțiuni ale sistemelor imunitar și cardiovascular. Șocant este faptul că toate acestea pot duce chiar la diverse tipuri de cancer.

În Statele Unite, studiul are o miză importantă, întrucât Food and Drug Administration are autoritatea de a reglementa utilizarea ţigărilor electronice, iar o expunere la niveluri dăunătoare de metale toxice este cu siguranţă o bilă neagră importantă care poate duce chiar şi la interzicerea lor, mai scrie descopera.ro.

Deși se crede, de multe ori, că utilizarea țigărilor electronice este mai sănătoasă decât fumatul tradiţional, în ultimii ani, dovezile împotriva inhalării vaporilor devin din ce în ce mai numeroase. Studiile recente au mai arătat, printre altele, că lichidul din ţigări electronice poate conţine arome şi alte chimicale dăunătoare pentru organism.

În urma cercetărilor efectuate recent, specialiștii în domeniu au descoperit că metalele proveneau din componentele încălzite – care ajută la încălzirea lichidului pentru a-l transforma în vapori. Aproape 50% dintre mostrele de aerosol aveau concentraţii mai mari de plumb decât limita admisă de Environmental Protection Agency. În mod similar, concentraţiile în aerosol de nichel, crom şi mangan se apropiau sau depăşeau limitele.

Lucrul mai grav este că cercetătorii au găsit niveluri ridicate de crom şi nichel în saliva şi urina celor 56 de participanţi, confirmând că într-adevăr, utilizatorii de ţigări electronice sunt expuşi la aceste metale, mai informează sursa citată.

Mai mult, oamenii de ştiinţă au detectat niveluri semnificative de arsenic, un element asemănător metalelor care poate fi extrem de toxic. Cum ajunge acesta în lichid a rămas un mister.