Tichetele de vacanţă cresc tarifele pe litoral

Elena Udrea spune că, atunci când cererea e mare, e normal ca preţurile să crească. Ministrul turismului promite, de Paşte, cazare la mare cu 20 de lei/noapte. Într-un interviu pe care l-a acordat Evenimentului zilei, demnitarul democrat-liberal susţine că multe dintre hotelurile de la noi sunt sub nivelul la care se pretind.

Elena Udrea promite şi că va combate turismul la negru practicat de multe dintre pensiunile montane, iniţiind controale. Pe partea politică, Udrea susţine că Emil Boc ar fi un candidat bun pentru Cotroceni, în cazul în care Traian Băsescu nu ar dori încă un mandat de preşedinte.

Imaginea României este prăfuită şi neatractivă, consideră ministrul turismului, Elena Udrea. Aceasta susţine că este mare nevoie de un brand turistic, proiect care va fi pus în practică anul acesta, şi e de părere că trebuie să ne folosim de toate atuurile pentru a atrage turiştii.

EVZ: Românii preferă concediile în miezul verii. Cei care veneau până acum nu-şi vor schimba obi ceiul, vor folosi tichetele de vacanţă două-trei zile şi vor plăti singuri restul... Elena Udrea: Dacă-şi permit, foarte bine. Locurile sunt limitate şi de aceea, la fel ca-n orice altă situaţie când vorbim de regulile pieţei, când oferta este mică, preţul creşte foarte mult. Anul acesta, oamenii vor găsi deschis sezonul nu numai în iulie-august, ci din 19 aprilie, ceea ce înseamnă că foarte mulţi vor putea să vină pe litoral încă de atunci.

Dar mulţi merg în iulie-august. Atunci există posibilitatea ca hotelierii să crească preţurile - de la 50 de lei, la 60, dacă cererea va fi mare... Dacă oamenii sunt de acord să plătească 60 de lei, aşa e. Eu le-aş recomanda să-şi petreacă vacanţele şi în afara lunilor iulie-august, dar dacă românii sunt dispuşi să dea 60 de lei, în loc de 50 de lei, este treaba lor.

Deci ar putea creşte preţurile în plin sezon... Sigur. Acestea sunt regulile de piaţă, care funcţionează oriunde în lume. Cred că românii vor prefera să profite de suma respectivă pentru a avea o vacanţă cât mai mare. Cei care au bani şi-şi permit să vină în iulie-august, vor veni oricum şi vor plăti preţurile pe care piaţa le va face atunci.

Multe hoteluri nu-şi merită tarifele

În mijlocul sezonului trecut, preţul a ajuns la 300 de euro pe noapte pentru un apartament de patru stele. Dumneavoastră aţi plăti aceşti bani? Pentru litoralul românesc nu. Sunt hoteluri de cinci stele care-şi merită stelele, dar atunci când vii pe litoral nu stai într-un hotel, ieşi afară, pe plajă, mergi în restaurant. Ce s-a întâmplat până anul trecut nu merita 300 de euro/noapte.

V-aţi petrece vacanţele într-un hotel de două stele, aşa cum arată ele în România? Aşa cum arată unele chiar de trei stele, nu ai putea spune că, de multe ori, sunt la nivelul la care se pretind a fi. Acum câţiva ani mi-am petrecut vacanţa într-un hotel în care nu mergea apa, rămâneai cu robinetul în mână, erau gândaci în cameră şi perdeaua era murdară. Nu aş vrea să mai fie astfel de hoteluri.

De câţi bani e nevoie pentru o vacanţă decentă în România? O să vedem cu ce ofertă vor veni cei de pe litoral anul acesta, pentru că e prima dată când sezonul se va deschide de Paşte. Eu cred, din discuţiile pe care le-am avut, că preţurile vor fi rezonabile. Vom vorbi de cazare la numai 200.000 de lei vechi - depinde de numărul de stele.

Cum veţi combate turismul la negru din pensiuni? Prin controale. Am sporit numărul celor care lucrează în acest departament. Controalele au început deja, dar le vom ex tin de.

Presa italiană scria, la un moment dat, despre România ca destinaţie pentru turismul sexu al. Cum vi se pare acest gen de promovare? Nu am cunoştinţă că s-ar fi spus astfel de lucruri. Sigur, România are femei frumoase, ca şi bărbaţi frumoşi, dar nu cred că putem vorbi chiar despre un turism sexual în România, la momentul acesta. Orice presupune însă o atracţie în plus în România cred că este un argument care trebuie promovat.

Dar despre turismul medical, respectiv operaţiile estetice? Operaţiile estetice, dar şi tratamentele medicale sunt mai ieftine în România decât în altă parte. Din punct de vedere al calităţii, sunt la fel de bune ca şi cele care se fac în Occident, aşa că sunt mulţi atraşi de aceste posibilităţi. Este o posibilă atracţie pe care o putem promova fără probleme.

PREŞEDINŢIE

„Dacă Traian Băsescu nu vrea, firesc ar fi să candideze Emil Boc”

Care este atmosfera din coaliţie? Vă pot spune că lucrurile func ţionează foarte bine. E o at mosferă foarte bună, constructivă şi nu s-a pus problema ca unele proiecte să fie abordate din perspectiva partidului din care miniştrii fac parte.

Se întâmplă ca uneori să ajungă în presă opinii diferite... Noi vorbim mai puţin, mai mult vorbesc cei de la PSD. Dar să sperăm că se vor obişnui că, fiind într-o coaliţie, este bine să vorbim aceeaşi limbă în ceea ce priveşte problemele ţării.

Dacă domnul Băsescu decide să nu mai candideze, pe cine aţi vedea dumneavoastră reprezentant la alegerile prezidenţiale din partea PDL? Cel mai firesc ar fi să candideze preşedintele partidului, Emil Boc. Un partid îşi trimite întotdeauna liderul în cea mai importantă bătălie politică. Dar dacă PDL nu ar fi în situaţia să-l susţină pe Traian Băsescu, dacă dânsul nu ar candida, şi nu cred că este cazul, atunci firesc ar fi să candideze Emil Boc.

Ar fi avantajos ca PSD să susţină PDL la aceste alegeri? Nu. Ar fi nesănătos din punct de vedere politic.