Tichetele de masă, vizate de o măsură paradoxală a Guvernului

Tichetele de masă, vizate de o măsură paradoxală a Guvernului Sursă foto: Arhiva EVZ

Guvernanții au luat în vizor tichetele de masă, cărora vor să le stabilească o valoare nominală de maximum 15,18 lei. Măsura are în vedere semestrul II al anului 2019, începând din luna octombrie și ar urma să fie aplicată inclusiv pentru anul viitor, până în martie 2020.

Ministerul Muncii vrea limitarea valorii tichetului de masă cel puțin până la începutul anului viitor, dar inițiativa este în contradicție cu un proiect depus în Parlament, ce prevede majorarea valorii tichetului, la 20 de lei. Comicul situației este și mai puternic, în contextul în care un grup de parlamentari ai PSD a depus proiectul de lege, ce prevede foarte clar:

 

„Valoarea nominală a unui tichet de masă nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condițiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 21,40 lei. Un număr mare de angajați se află în imposibilitatea de a avea o masă adecvată în timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru încărcat, fie pentru că nu au acces la achiziționarea unei mese”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul în care proiectul de Ordin publicat de Ministerul Munci va pica, deci grupul pesediștilor din Parlament va avea câștig de cauză, va reprezenta un beneficiu atât pentru angajați, cât și pentru comercianții de produse alimentare, respectiv restaurante.

Creșterea cifrei de afaceri va fi influențată de creșterea valorii tichetelor de masă. În prezent, în jur de 15% din cifra de afaceri a unor astfel de entități comerciale provine din utilizarea tichetelor de masă.

 

Din nou, în coada Europei

Valoarea pe zi a unui tichet de masă este printre cele mai mici din Europa, potrivit parlamentarilor pesediști. Valoarea nominală a unui tichet de masă în Franța și Spania este de 11 euro, în Belgia de 8 euro, în Portugalia de 7,6 euro, iar în Grecia de 6 euro, în condițiile în care în România este de aproximativ 3,2 euro. „Pentru companiile care acordă tichete de masă, acestea reprezintă un mecanism de reducere a taxelor fiscale, o manifestare a responsabilității sociale, fiind în același timp și mai ușor de utilizat decât orice alte instrumente”, se arată în proiectul legislativ.