Cine ar putea fi succesorii Theresey May

Cine ar putea fi succesorii Theresey May

Victimă a incapacității de a pune în operă Brexit-ul, Theresa May părăsește guvernul. Iată o listă cu posibilii succesori la Downing Street

Boris Johnson. Este unul din marii favoriți ai bookmakerilor și un militant de bază al Partidului Conservator. Fostul primar al Londrei a indicat că va fi „bineînțeles” candidat la postul de prim ministru al Marii Britanii, scrie AFP. „Bojo” (54 de ani) a fost unul din marii artizani ai victoriei Brexit-ului, la referendumul din iunie 2016, de unde moștenește și astăzi o mare parte din creditul politic. Numit ministru de Externe de către Theresa May, Johnson a fost pe val mereu și nu a ezitat să critice strategia Theresei May în negocierile cu Bruxelles, înainte de a părăsi guvernul pentru a apăra o ruptură netă a Regatului Unit de Uniunea Europeană. Abil și carismatic, Boris Johnson a rămas popular dar mai puțin pentru apropiații politic care îi reproșează numeroase gafe și un anumit dilentantism.

Andrea Leadsom. Ferventă apărătoare a Brexit-ului, ministrul însărcinat cu relații cu Parlamentul a demisionat miercuri. Leadsom (56 de ani) a petrecut trei decenii în City of London. A început să fie cunoscută în timpul campaniei pentru referendumul Brexit, în timp ce era secretar de stat pentru Energie, apărând cu pasiune ieșirea Regatului din UE. A fost și finalistă, fără succes, în cursa pentru postul de șef al guvernului, în 2016.

Michael Gove. Ministru al Mediului și eurosceptic, Gove (51 de ani), a jucat unb rol de cauțiune pentru partizanii Brexit în guvernul May. Locotenent al lui Boris Johnson în timpul referendumului pentru Brexit, Michael Gove l-a lovit pe la spate în 2016, retrăgându-i susținerea în momentul în care Johnson se pregătea să vină în fruntea guvernului, pentru a-și prezenta propria candidatură, înainte să fie eliminat în final de voturile membrilor partidului. Poate fi definit ca omul situație, grație supleței pozițiilor sale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jeremy Hunt. În vârstă de 52 de ani, ministru de Externe, a susținut menținerea Regatului în UE fără să-și schimbe părerea, dezamăgit de atitudinea „arogantă” a celor de la Bruxelles în cadrul negocierilor divorțului de UE. Fost om de afaceri și vorbitor fluent de japoneză, și-a croit reputația de înalt responsabil care nu se teme de provocări, după ce a prezidat șase ani destinele serviciului public de sănătate (NHS) , confruntat cu o criză profundă, în perioada când îndeplinea funcția de ministrul al Sănătății.

Dominic Raab. Numit în iulie ministru pentru Brexit, Dominic Raab a demisionat patru luni mai târziu, în dezacord cu Theresa May cu privire la acordul de retragere realizat cu Bruxelles-ul. „Niciodată să nu spui niciodată”, a declarat acest deputat (45 de ani) ultraliberal și eurosceptic, atunci când a fost întrebat dacă se vede la Downing Street. Fost avocat, specializat în drept internațional, Raab face parte din figurile proeminente din noua gardă a conservatorilor.

Sajid Javid. Numit în 2018 în fruntea ministerului de Interne, Javid (49 de ani) a câștigat respectul  odată cu gestionarea scandalului „Windrush” – referitor la tratamentul imigranților de origine caraibeană sosiți în Regatul Unit după cel de-al doilea Război Mondial. Admirator al fostei Doamne de fier, Margaret Thatcher, fost bancher și fiu al unui șofer pakistanez de autobuz, Sajid Javid s-a pronunțat împotriva Brexit la referendumul din iunie 2016 dar ulterior a apărat pozițiile euroscepticilor.

Amber Rudd. Aleasă deputat în 2010 după o carieră în finanțe și jurnalism economic, Rudd a însoțit-o pe Theresa May în ascensiunea sa la putere, susținere de pe urma căreia a beneficiat de portofoliile Internelor și Muncii. Reputată ca muncitoare extrem e eficace, Amber Rudd (55 de ani) ar putea suferi la imagine din cauza reputației sale eurofile.