Flerul și experiența l-au determinat pe Traian Băsescu să vină cu o propunere inedită pentru Cotroceni: Theodor Paleologu va fi prezidențiabilul PMP. Președintele de onoare al formațiunii a făcut propunerea și un laudatio în cadrul Colegiului Național al partidului, și a adăugat că el nu stă la vot. Fostul președinte spune că „băiatu’ lui Paleologu bătrânul” ar putea ridica PMP la 10%.
Traian Băsescu l-a făcut ambasador, acum îl împinge spre Cotroceni. Theodor Paleologu, alegerea președintelui de onoare al PMP, este omul care a reușit ceea ce nu a putut președintele Franței: să intre din prima la Ecole Normale Superiore, acolo unde Emmanuel Macron a izbutit abia după două încercări.
Cine l-a făcut om mare
„Este absolvent de Sorbona, a fost și la alte școli unde nu a reușit Macron, un om care a fost și ministru, a fost și ambasador...
Și are și 46 de ani, și este și fiul lui Paleologu bătrânul. Are foarte multe calități care îl recomandaă ca un candidat care dacă ar câștiga ar fi un bine pentru România. Eu sper să-i încurce rău pe Barna şi pe Dăncilă şi încurcatul ăsta s-ar putea să facă astfel ca niciunul dintre cei doi să nu intre în turul doi, aşa cum speră şi să fie o surpriză”, a spus Traian Băsescu în prezentarea candidatului.
Băsescu a adăugat că, cu prin această acțiune consideră că și-a făcut și ultima datorie față de partid. „Dacă veţi da un vot pozitiv, suntem în situaţia în care tranziţia se cam apropie de sfârşit şi va lua sfârşit în ziua votului, când mă duc, voi vota candidatul partidului şi voi considera că nu mai am nicio obligaţie faţă de PMP. Deocamdată rămân angajat în a-mi da cu părerea prin sediul partidului”, a afirmat președintele de onoare al PMP.
A urmat un schimb de replici amuzante între cei doi. Paleologu l-a întrebat despre ce să fie discursul lui, iar Băsescu i-a răspuns că oricum nu-l ascultă până la capăt: „Despre ce să fie discursul? Despre Plutarh? Despre Aristotel?”. „Să ştii că eu nu stau nici la tot discursul tău”, l-a parat fostul președinte. Băsescu a mai dat câteva indicații: Mihai Neamțu, care și-a retras candidatura pentru a-l sprijini pe Paleologu, va fi purtătorul de cuvânt al campaniei, iar liderul PMP, Eugen Tomac, va conduce campania prezidențială.
Pe Iohannis îl trimite la Sibiu, iar pe Barna îl scoate la o bere
Theodor Paleologu a excelat în înțepături la adresa politicienilor în discursul său. Ținte au fost Iohannis și Barna, dar pe blog l-a „pișcat” puțin, în stilu-i caracteristic, și pe Băsescu.
„După președintele jucător și președintele spectator, e nevoie, cred eu, de un președinte învățător: un învățător care învață el însuși, care ascultă și pune întrebările cu adevărat importante, care intervine pentru a clarifica dezbaterea publică”, a scris el pe blog.
Paleologu a explicat de ce, în turul doi nu ar putea alege între Barna și Iohannis: „Unul nu spune nimic, celălalt are referinţe interesante, a văzut nişte filme. La nivel personal mi-e mai simpatic Barna. E un om cu care îţi place să bei o bere. L-aş numi ministru pe Dan Barna. Cât despre preşedintele Iohannis, e foarte legat de Sibiu şi e bine să ţinem cont de ce-şi doreşte omul”. Totuși, la Iohannis apreciază faptul că a ținut piept PSD-ului, chiar dacă intermitent. Dacă ar fi intrat Dacian Cioloș în cursa pentru președinție, Paleologu spune că nu s-ar fi băgat: „Dacă ar fi fost Cioloş, nu aş fi candidat.
Dacă ar fi fost un alt candidat, mai bun, din partea USR-PLUS, nu aş fi ezitat să-l susţin. Dar nu e cazul. Nu aş vrea ca Dan Barna să se supere pe mine, i-aş spune-o, cu toată francheţea, la un pahar de bere. Oricând îl numesc întrun post de ministru, dar pentru preşedinţia României, referinţele la Star Trek, Games of Thrones şi Matrix nu sunt suficiente. E important să cunoşti bine Constituţia, să ai o bună cultură politică, să ai o bună experienţă internaţională, diplomatică”, a explicat el.
Paleologu spune că, în primul tur, Dreapta are asigurat un bazin electoral de 54%, care se împarte în trei.