A scăpat nepedepsit fiindcă mulți s-au temut de puterea lui ori doreau să-i intre în grații, astfel că au întors privirile.

Luni, într-un tribunal din Manhattan, șapte femei și cinci bărbați au refuzat să întoarcă privirile. Au privit în schimb direct la comportamentul dlui Weinstein și l-au găsit vinovat de două delicte sexuale penale. Verdictul juriului a fost un moment unic pentru mișcarea #MeToo, o declarație cum că orice bărbat care maltratează sexual o femeie la locul de muncă, indiferent de averea sau prestigiul lui, poate fi tras la răspundere.

După un proces de șase săptămâni și cinci zile de deliberare juriul l-a condamnat pe fostul producător pentru două capete de acuzare: violarea actriței aspirante Jessica Mann într-un hotel din Manhattan în 2013 și atac sexual contra fostei asistente de producție Mimi Haleyi în apartamentul său din New York în 2006. Juriul l-a achitat de acuzațiile mai grave de atac sexual prădător, care i-ar fi putut aduce închisoarea pe viață. Această achitare, privind o acuzație care se baza pe un tipar de conduită, nu diminuează cu nimic importanța dreptății făcute în acest caz care a fost plin de aspecte juridice complexe și nuanțe politice și sociale.

Procurorii nu au dispus de probe criminalistice sau de martori oculari privind vreunul dintre atacuri. Ei s-au bazat în schimb pe mărturia cutremurătoare a jumătate de duzină de femei care au relatat cum și-a folosit dl Weinstein influența și promisiuni privind posibile roluri în filme pentru a le determina prin coerciție să accepte niște întâlniri sexuale degradante. Unele cazuri erau prea vechi pentru a mai putea fi judecate sau s-au petrecut în afara jurisdicției New York-ului. Apărarea dlui Weinstein a insistat că acele întâlniri au fost consensuale. Avocații au căutat să le discrediteze pe doamnele Mann și Haleyi, întrebându-le de ce au mai păstrat legătura cu dl Weinstein după atacurile sexuale, inclusiv prin a face sex cu el.

Este remarcabil, chiar îmbucurător, că juriul le-a crezut pe doamnele Mann și Haleyi, respingând invocarea de către apărare a unor vechi mituri privind victimele atacurilor sexuale – punându-le la îndoială alegerile și comportamentul – pentru a le înfățișa drept niște mincinoase și manipulatoare. Juriul a părut să înțeleagă că trauma atacului sexual poate duce la diverse reacții și comportamente și că forța psihologică de care s-a folosit dl Weinstein pentru a-și exploata victimele a fost la fel de reală și periculoasă ca oricare altă armă. Sperăm că temeritatea acestor femei care și-au spus public povestea în niște circumstanțe terifiante – și faptul că ele au fost crezute – le va insufla putere și altor victime.

Sperăm de asemenea că imaginea dlui Weinstein, 67 de ani, fiind încătușat pe loc și dus la închisoare pentru a aștepta sentința – poate primi până la 29 de ani – îl va descuraja pe următorul bărbat care va crede că își poate folosi puterea pentru a ataca și abuza femei la locul de muncă.

Sursa

Traducere: Andrei Suba – RADOR