Evenimentul Zilei > International > The New York Times. Trump își împrospătează mesajul din 2020 pe tema „carnagiului american”
The New York Times. Trump își împrospătează mesajul din 2020 pe tema „carnagiului american”

The New York Times. Trump își împrospătează mesajul din 2020 pe tema „carnagiului american”

Gravele sale declarații îi reflectă poziția politică: oscilantă în sondaje, lipsită de sprijinul unei relansări economice sau de un mesaj pozitiv prin care să-și susțină campania și bazată pe războaie culturale pentru a-și păstra susținătorii, scrie The New York Times.

Discursurile dlui Trump au fost redactate de obișnuita sa echipa de ‘scriitori‘ de la Casa Albă, care este condusă de Stephen Miller. Sâmbătă, oficiali ai campaniei au spus că s-au gândit ca discursul să fie în concordanță cu importanța momentului.

O serie de aliați afirmă că, totuși, dl Trump susține o părere de altfel împărtășită și de unii dintre consilierii săi, convingere potrivit căreia alegătorii înșală sondajele în privința sprijinului lor față de protestele la nivel național. Căutând să se prezinte drept un candidat al legii și ordinii, dl Trump a respins cererea multora dintre consilierii săi de a spune mai mult despre rasismul din America după moartea lui George Floyd în mâinile poliției din Minneapolis.

În schimb, el și-a întețit criticile la adresa mișcării Black Lives Matter (Viețile negrilor contează). Într-un mesaj transmis pe Twitter săptămâna trecută, el a spus că sloganul Black Lives Matter este un ‘simbol al urii‘ și a criticat planul primarului din New York, Bill de Blasio, de a picta acest slogan în fața Turnului Trump de pe 5th Avenue.

În ambele discursuri, dl Trump a pomenit un ordin executiv semnat vineri, prin care îndrumă forțele de ordine să proiecteze și să construiască un parc statuar în onoarea ‘eroilor americani‘, el părând astfel să condamne în mod evident recentele acțiuni ale protestatarilor împotriva rasismului care au distrus sau au mutilat o serie de monumente naționale.

Deși, în ambele sale discursuri, dl Trump a evitat să pomenească simboluri ale Confederației care au devenit ținta multor protestatari, el s-a referit în schimb la ‘fondatorii’ Americii, după ce mai demult apărase statuile în onoarea unor soldați confederați, afirmând că sunt ‘frumoase‘.

Patrick Murray, directorul Institutului de Sondaje de la Universitatea Monmouth, spune că foștii președinți au căutat de obicei să ocolească disputele pe teme culturale ‘lăsându-le oamenilor un soi de marjă medie cu care să continue să se împace‘. Totuși, dl Trump se deosebește de toți predecesorii săi.

“Donald Trump nu-ți dă de ales – ești sau cu el sau împotriva lui“, a declarat dl Murray, al cărui sondaj din această săptămână arăta că dl Biden conduce cu 53 de procente față de cele 41 de procente (ale lui Trump, n. red.) “El îi silește pe oameni să aleagă de partea cui sunt. Iar atunci când se gândesc cui să-i țină partea, cei mai mulți o iau în partea opusă“.

Într-o anumită măsură, controversatul loc în care dl Trump a aterizat de Ziua Independenței este tocmai cel unde el și-a putut ține campania în cel mai confortabil mod cu putință. “E un oportunist absolut“, a declarat William Kristol, un scriitor conservator și republican, vajnic susținător al campaniei ‘Never Trump‘ (Niciodată Trump).

El observa că, în privința discuțiilor legate de imigrație, dl Trump nu a dat niciodată înapoi când a venit vorba despre zidul de la frontiera mexicană – o problemă emblematică în campania sa prezidențială din 2017 – și nu a făcut asta pentru că a văzut că treaba funcționează. “Dacă tot nu-ți pasă de prejudiciile aduse țării și dacă renunți la limitele normale ale unui discurs prezidențial“, spune Kristol, „atunci încerci tot felul de lucruri, sperând că ceva=ceva tot are să meargă. Articol de Annie Karni și Maggie Haberman. (Traducerea – Rador)

PAGINA ANTERIOARA