THE NEW YORK TIMES: Pentru un preşedinte căruia îi plac mulţimile India pare locul potrivit

THE NEW YORK TIMES: Pentru un preşedinte căruia îi plac mulţimile  India pare locul potrivit

Atunci când preşedintele Trump vine în vizită, liderilor lumii le vine greu să găsească o cale prin care să se facă agreabili şi să impresioneze un preşedinte care adoră spectacolul

Pentru orice lider al lumii din zilele noastre, unul dintre cele mai iritante momente se traduce prin şase cuvinte: preşedintele Trump vine în oraşul nostru. Găzduirea oricărui preşedinte american necesită destule pregătiri de ordin diplomatic, protocolar sau de ordin geopolitic, dar sosirea preşedintelui Trump implică nişte probleme în plus: cum să distrezi şi să impresionezi un preşedinte care adoră spectacolul şi preţuieşte orice lucru care este nemaivăzut şi cel mai mare.

Britanicii au regină, astfel încât ei oferă un mare spectacol printr-un dineu grandios la Palatul Buckingham. Francezii au Ziua Bastiliei, aşa că l-au invitat pe preşedinte să urmărească spectaculoasa paradă militară de pe Champs-Elysées. Japonezii au un împărat, aşa că l-au invitat pe dl Trump să fie primul lider străin care le vizitează recent înscăunata monarhie - şi au oferit un meci de sumo dotat pentru orice eventualitate cu un premiul prezidenţial special.

Premierul Indiei, Narendra Modi, a preferat să apeleze la prima iubire a dlui Trump - mărimea mulţimii - luni, el organizând un miting la Ahmedabad, unde sunt adunaţi peste 100.000 de oameni, dar după ce el va fi plimbat de la aeroport pe nişte şosele pe marginea cărora se vor afla poate alte peste 100.000 de oameni care să urmărească coloana de maşini. Este aproape sigur că el nu va fi salutat de cele 10 milioane de oameni la care se aşteaptă, dar, oricum, va fi vorba de o imensă mulţime, iar indienii speră să-i poată satisface nevoia de afirmare.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Liderii lumii se înghesuie care mai de care să răspundă vanităţii preşedintelui Trump", afirmă R. Nicholas Burns, fost subsecretar de stat pe vremea preşedintelui George W. Bush, care a facilitat o serie de acorduri cu India în timpul acelei administraţii. "EI realizează că vizitele sale în străinătate implică mai degrabă imaginea pe care el doreşte să o ofere decât nişte înţelegeri viabile între guverne".

Funcţionarii de la Casa Albă neagă faptul că vizitele preşedintelui ar fi în primul rând un spectacol. Statele Unite şi India au numeroase probleme comerciale şi de securitate pe care dl Trump şi dl Modi ar trebui să le discute, deşi, duminică, înaintea plecării de la Washington, oficiali ai administraţiei le-au spus clar reporterilor că marele acord comercial pe care el doreşte să-l încheie cu India e încă foarte departe.

Totuşi, ceea ce a părut să-l intereseze cel mai mult pe dl Trump a fost promisiunea dlui Modi legată de uralele mulţimilor. "Mi-a spus că între aeroport şi locul evenimentului vom avea şapte milioane de oameni", le-a spus dl Trump reporterilor, marţea trecută.

După două zile, dl Trump mărise numărul cu două cifre. "Am auzit că va fi vorba de 10 milioane de oameni", a declarat el la un miting de campanie. "Ei afirmă că de-a lungul drumului până la unul dintre cele mai mari stadioane din lume, se vor aduna între 6 şi 10 milioane de oameni".

Până duminică, pe când se pregătea să plece de la Casa Albă în vederea începerii vizitei, cifrele au devenit "milioane şi milioane" de oameni. "Unii spun că ar fi vorba de cel mai mare număr de oameni adunaţi vreodată în India", le-a spus dl Trump reporterilor. "Aşa mi-a spus premierul".

Nu orice ţară poate ţine pasul cu aşa ceva. Anul trecut, când dl Trump se pregătea să plece în Coreea de Sud, guvernul din Seul s-a tot căznit să facă ceva care să pară special. Sud-coreenii nu au regine sau împăraţi. Dar ei au o Zonă Demilitarizată, pe care dl Trump o putea vizita sau chiar, ca o primă surpriză, o putea traversa pentru a trece pe teritoriul nord-coreean şi a înscena o întâlnire de ultim moment cu Kim Jong-un.

Criticii au spus că întâlnirea, la fel ca o paradă sau un banchet, a fost doar pentru fotografii, fără vreun rezultat palpabil, iar, atunci când va sosi în India, va trebui să se concentreze mai mult asupra unor iniţiative politice. "Trump s-ar arăta mult mai înţelept dacă şi-ar baza vizita mai mult pe ceva substanţial, de exemplu, strânsa noastră cooperare militară cu India, Japonia şi Australia pentru a bara China, şi mai puţin pe aplauzele mulţimii adunate pe un stadion", a declarat dl Burns.

Dar simbolismul are şi el valoarea lui, iar dacă un mare acord comercial tot nu va putea fi încheiat, atunci indienii sunt hotărâţi să facă în aşa fel, încât dl Trump să plece acasă cu nişte sentimente calde faţă de ţara lor, punând la bătaie şi un tur în apus de soare la Taj Mahal şi un dineu de stat.

"Cred că el se va bucura de o mai mare atenţie comparativ cu alţi preşedinţi, pentru că indienii recunosc că asta e ceva ce el doreşte şi apreciază şi s-ar putea ca asta să le asigure o imagine pozitivă în următoarele luni", a declarat Tanvi Madan, directorul Proiectului Indian de la Bookings Institution.

Dar în afara mulţimilor, s-ar putea ca India să aibă de oferit şi ceva ce alte ţări nu pot oferi. "Nu m-ar mira dacă indienii vor da numele preşedintelui Trump unui anume lucru", spune dl Madan. "Să-i pună unui sat numele lui, aşa cum au făcut când i-a vizitat preşedintele Jimmy Carter. "Cred că veţi asista la nişte eforturi în plus pentru ca ei să rămână în vizorul acestui preşedinte".

Articol de Peter Baker

Traducerea: Alexandru Danga - RADOR