Evenimentul Zilei > International > The New York Times: Iată de ce nu prea pot statele UE să se ajute în ce privește pandemia
The New York Times: Iată de ce nu prea pot statele UE să se ajute în ce privește pandemia

The New York Times: Iată de ce nu prea pot statele UE să se ajute în ce privește pandemia

Dacă nu poți opri răspândirea coronavirusului, ai măcar datoria să asiguri tuturor celor care l-au contractat un tratament adecvat și să încerci să le salvezi viața. Acesta e principiul după care funcționează sistemele de sănătate din Uniunea Europeană. Mare problemă este că și bogatele țări din Occident au o mare problemă în ceea ce privește resursele necesare ]ngrijirii unui număr atât de mare de bolnavi. Iată ce scrie The New York Times depre un document de uz intern al Uniunii Europene:

În încercarea de a restrânge răspândirea virusului, frontierele au fost închise sau se fac verificări îndelungate la multe frontiere interne pe unde mărfurile treceau liber înaintea crizei. Aceasta produce întârzieri în aprovizionarea cu mărfuri, inclusiv echipamente sanitare şi medicamente.

„Timpii de aşteptare înregistraţi de curând la unele frontiere interne UE au depăşit 24 de ore, chiar şi pentru livrări medicale”, se arată în documentul UE, care face referire la cozile din trafic în special de la frontierele dintre ţările est-europene.

Un plan UE de accelerare a traversării frontierei pentru produse esenţiale, cu ajutorul unor coridoare de urgenţă, nu funcţionează încă adecvat. „Până acum, doar trei state membre au introdus pe teren coridoare verzi pentru a încerca să atenuăm congestia”, se arată în documentul comisiei.

Şi restricţiile comerciale împiedică livrarea de materiale sanitare. Franţa şi Germania au ridicat restricţiile lor comerciale, dar comisia încă mai evaluează impactul la faţa locului, după ce în Spania şi Grecia au fost raportate întârzieri în livrări, spun oficialităţile.

Bruxelles-ul poartă totodată discuţii cu Polonia, Republica Cehă, Bulgaria şi România privitor la restricţiile lor comerciale”.

PAGINA ANTERIOARA