Un prizonier din Guantánamo Bay torturat de CIA a acuzat agențiile britanice de informații de complicitate la maltratarea sa într-un nou caz în fața uneia dintre cele mai secrete tribunale din Marea Britanie, scrie The Guardian.
Abd al-Rahim al-Nashiri, despre care SUA se presupune că a complotat bombardarea unei nave americane de către Al-Qaida, încearcă să convingă instanța să ia în considerare plângerea sa împotriva MI5, MI6 și GCHQ. Avocații lui al-Nashiri, în vârstă de 58 de ani, au susținut săptămâna aceasta că există o „legătură logică inevitabilă” care demonstrează că agențiile de informații britanice au fost complice la tortura, predarea și maltratarea sa de către CIA.
Al Nashiri, un cetățean al Arabiei Saudite, a fost reținut pentru prima dată în 2002, ca parte a programului secret de detenție și interogatoriu al CIA după 11 septembrie. În prezent, el se confruntă cu pedeapsa cu moartea în fața unei curți militare americane pentru presupusul său rol în atentatul din 2000. Al-Nashiri este judecat în legătură cu bombardarea navei USS Cole, care a ucis 17 marinari americani. Oficialii americani l-au acuzat că este „unul dintre cei mai pricepuți, capabili și prolifici coordonatori operaționali ai Al-Qaida”.
Cazul lui Al-Nashiri a fost atent analizat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a constatat că Polonia, România și Lituania au comis încălcări ale drepturilor omului în timp ce ajutau CIA să opereze închisori secrete. Curtea europeană a decis că programul secret al CIA a fost conceput special pentru a le lipsi deținuților protecția din dreptul SUA și internațional împotriva torturii, disparițiilor forțate și detenției arbitrare.
Programul CIA de închisori secrete, România, Polonia, Lituania
Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii susține că tribunalul pentru competențe de investigare/The Investigatory Powers Tribunal/ (IPT) – un organism judiciar special care investighează plângerile împotriva serviciilor de informații – nu are competența de a audia cererea lui al-Nashiri. În documentele depuse tribunalului, avocatul lui al-Nashiri, Hugh Southey KC, a declarat: „Cazul reclamantului se bazează pe faptul că agențiile britanice au ajutat, încurajat, încurajat, facilitat și/sau au conspirat cu autoritățile americane în maltratarea sa”.
După capturarea sa de către CIA, al-Nashiri a fost pus într-o rețea de închisori secrete operate de agenție, cunoscute sub numele de site-uri negre, în Afganistan, Thailanda și mai multe țări din Europa de Est, inclusiv România. O investigație a Senatului SUA privind programul de detenție post-9/11 al CIA a constatat că al-Nashiri a fost torturat în mod repetat în timp ce era deținut în închisorile secrete. Așa-numitele „tehnici de interogare îmbunătățite” folosite împotriva lui au inclus waterboarding, execuții simulate și „hrănire rectală”. După ce a fost deținut timp de aproape patru ani în unități secrete CIA, al-Nashiri a fost transferat în 2006 la închisoarea militară americană din Guantánamo Bay, în Cuba. De atunci a fost reținut acolo, scrie The Guardian.
Parlamentarii britanici au constatat implicarea serviciilor în programul secret
Avocații susțin că implicarea Marii Britanii în maltratarea lui al-Nashiri a inclus probabil permisiunea ca aeroportul Luton să fie folosit pentru a alimenta un avion privat folosit la predarea sa din Thailanda în Polonia în decembrie 2002. Dacă cazul lui al-Nashiri va fi admis la IPT, ar putea aduce în lumina reflectoarelor întrebări de lungă durată despre presupusa complicitate a Angliei la programul de detenție al CIA.
În 2018, comisia parlamentară de informații și securitatea parlamentului britanic a concluzionat că agențiile de spionaj ale Regatului Unit au fost implicate în răpirea și torturarea suspecților de terorism de către CIA și alte servicii de informații partenere. Cu toate acestea, comisia a spus că ancheta sa a fost „încheiată prematur” din cauza obstrucției guvernamentale și a avertizat: „Există întrebări și incidente care, prin urmare, rămân fără răspuns și neinvestigate”.
Miniștrii britanici s-au angajat anterior să organizeze o anchetă independentă condusă de judecători în această problemă, dar angajamentul a fost abandonat în 2019.