Evenimentul Zilei > Actualitate > TESTELE SOVIETICE în urmă cu 50 de ani. PROIECTUL BIOS şi locul în care S-A TRĂIT câteva luni FĂRĂ APĂ, AER şi MÂNCARE din exterior, la fel ca în FILMUL MARŢIANUL│Foto
TESTELE SOVIETICE în urmă cu 50 de ani. PROIECTUL BIOS şi locul în care S-A TRĂIT câteva luni FĂRĂ APĂ, AER şi MÂNCARE din exterior, la fel ca în FILMUL MARŢIANUL│Foto

TESTELE SOVIETICE în urmă cu 50 de ani. PROIECTUL BIOS şi locul în care S-A TRĂIT câteva luni FĂRĂ APĂ, AER şi MÂNCARE din exterior, la fel ca în FILMUL MARŢIANUL│Foto

Scenele din filmul SF “Marţianul” au fost testate de cercetătorii sovietici în urmă cu peste 50 de ani, în cadrul unor proiecte denumite BIOS 1, 2 şi 3.

Totul făcea parte dintr-un program ce dezvolta prototipuri ale unor baze ce puteau fi plasate pe Lună şi pe alte planete. Tehnologiile testate ar fi trebuit să poată produce singure apă şi chiar mâncare pentru participanţii la experimente.

Astfel, între anii 1960-1970, un cercetător foarte cunoscut în toată lumea, Sergey Korolev, a schiţat un protototip de staţie spaţială unde oamenii puteau trăi câteva luni fără apă, aer şi mâncare din exterior. Se spune că acele rezultate nu au mai fost repetate de nimeni.

În practică, s-a construit un bunker ermetic la Krasnoyarsk. Cei trei participanţi la experimente trebuiau să se descurce cu apa, aerul şi mâncarea produse în interior de tehnologia testată de sovietici.

Oamenii de ştiinţă de la Krasnoyarsk respirau aer produs de plantele care erau crescute în bunker, iar apa era purificată în interiorul laboratorului. Hrana celor testaţi era compusă din plantele pe care le creşteau. Cel mai lung experiment a durat 180 de zile, iar testele au fost repetate până la sfârşitul anilor 1980.

Laboratorul BIOS 3, care avea 140 de metri pătraţi şi 2,5 metri înălţime, era compus din patru compatimente: unul pentru locuit şi trei pentru plante şi alge. Acest prototip de staţie a costat 1.000.000 de ruble sovietice, adică echivalentul a 200.000.000 de ruble în zilele noastre. Laboratorul fusese creat pentru a susţine viaţa pentru şase persoane timp de 12 luni.

A mai existat o tentativă de reluare a acestui tip de experimente în 1992, dar autorităţile din Rusia nu au avut fondurile necesare.

Sursă foto: englishrussia.com

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: