Teste gratuite pentru cancerul de piele

Cei ce doresc să-şi controleze gratuit aluniţele care ar putea ascunde un cancer de piele o pot face, gratuit, pe 15 mai. Tot atunci, peste 150 de medici din toată ţara vă vor oferi sfaturi despre cum să vă protejaţi de efectele nocive ale soarelui.

Persoanele care doresc să-şi controleze aluniţele care ar putea asunde un cancer de piele pot face acest lucru gratuit, pe 15 mai, de Ziua europeană pentru depistarea melanomului. În plus, aproximativ 160 de medici vă vor oferi sfaturi despre expunerea la soare şi despre modurile în care vă puteţi proteja de efectele nocive ale acestuia.

Consultaţiile se vor acorda doar pe bază de programare telefonică la numărul gratuit 0800.800.610 şi vor avea loc aproape în toată ţara, în spitalele judeţene şi în cabinetele de dermatologie. În Bucureşti, consultaţ iile se vor putea face la spitale şi clinici din sectorul în care locuiţi sau lucraţi. Programările se pot face până pe 15 mai, ora 11.00. 50.000 de europeni au melanom Peste 50.000 de europeni suferă de melanom, forma cea mai gravă de cancer cutanat, arată statisticile. În 2006, din 784 de români examinaţi în cadrul Zilei europene pentru depistarea melanomului, 24 au fost diagnosticaţi cu melanom, iar alţi 75, cu alte forme de cancer cutanat.

În 2007 au fost examinate 636 de persoane, din care 25 aveau melanom, iar 86, altă formă de cancer. „Comparativ cu anul trecut, în 2008 ne propunem să sensibilizăm un număr dublu de persoane care să solicite consult pentru leziuni cutanate suspecte de malignizare şi ne bazăm pe sprijinul a 160 de dermatologi“, afirmă Victor Georgescu, director ştiinţific la Laboratoarele La Roche-Posay. Un studiu realizat în România în 2006 pe un grup de 800 de persoane a arătat că peste jumătate dintre acestea se expuneau zilnic la soare fără protecţie. Tenul deschis creşte riscul de cancer

Melanomul apare mai des la femei decât la bărbaţi, iar vârsta medie a celor expuşi riscului este de 45-50 de ani. Zonele în care melanomul se manifestă cel mai frecvent sunt gambele la femei şi toracele posterior la bărbaţi. Factorii de risc ai bolii sunt pielea, ochii şi părul deschise la culoare, arsurile grave şi repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani, şi bronzarea artificială la solar. Nu scapă de pericol nici persoanele cu peste 100 de aluniţe şi nici cele cu antecedente în familie de tumori de piele.

Apariţia unei noi aluniţe care se modifică rapid în dimensiuni sau culoare ori modificarea recentă a aspectului unei aluniţe sunt semne care ar trebui să vă trimită la un consult dermatologic. „Cea mai bună metodă de prevenire ar fi eliminarea expunerii. Alternativa este utilizarea produselor de protecţie solară“, susţine Virgil Feier, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie.

RECOMANDĂRI Cum să vă protejaţi de soare

> Evitaţi expunerea la soare în orele de risc maxim: 11.00-16.00. Dacă nu puteţi, purtaţi pălărie, ochelari de soare şi haine care să vă acopere corpul.

> Alegeţi produse de protecţie solară adaptate tipului vostru de piele şi aplicaţ i-le înainte de expunerea la soare. Repetaţi aplicarea la fiecare două ore.

> Folosiţi un produs de protecţie solară care să împiedice radiaţiile UVA şi UVB.