TERORTISTUL- REFUGIAT se ascundea în România. SRI: riscuri și amenințări la adresa securității naționale

Planul organizațiilor teroriste de a infiltra membri în Europa vizează trasee care trec și prin România. Pe un astfel de drum a venit și Noor Rahman Niazi, un afgan care ceruse statutul de refugiat în țara noastră dar care a făcut parte dintr-o organizație teroristă, ce s-a implicat în atacuri împotriva militarilor forţelor aliate prezente în Afganistan. Serviciul Român de Informații (SRI) a anunțat că a cerut expulzarea acestuia, iar un judecător de la Curtea de Apel București l-a declarat indezirabil pentru o perioadă de zece ani.

Curtea de Apel București a dispus declararea ca persoană indezirabilă pentru România a apatridului de origine afgană Noor Rahman Niazi, pentru o perioadă de 10 ani, printr-o sentință din 14 iunie 2016.

Aflat în România în calitate de solicitant al statutului de refugiat, Noor Rahman Niazi a intrat în atenția Serviciului Român de Informaţii începând cu anul 2015, când a intrat ilegal în România.

SRI precizează că, în urma măsurilor informativ-operative derulate, s-a stabilit că afganul a derulat activități care, potrivit cadrului legal în domeniul antiterorism, constituie riscuri și amenințări la adresa securității naționale. Acesta a făcut parte dintr-o organizație teroristă, care s-a implicat în atacuri împotriva forţelor aliate prezente în Afganistan. După sosirea în România, el a menţinut legătura cu membrii grupării din Afganistan, aceștia continuând să-şi exercite influența asupra solicitantului de azil din România.

La propunerea SRI, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a sesizat Curtea de Apel Bucureşti care, în conformitate cu dispoziţiile art. 86 alin. 3 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 194/12.12.2002, privind regimul străinilor în România, a dispus măsura declarării ca indezirabil a celui în cauză, pentru implicarea în fapte care, potrivit art. 3 lit. “i” şi “l” din Legea nr. 51/1991 (republicată), constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale. Ca urmare a sentinței Curții de Apel București, străinul a fost luat în custodie publică, cu sprijinul Ministerului Administrației și Internelor / Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), în vederea îndepărtării de pe teritoriul național.

Pentru completarea și verificarea informațiilor, monitorizarea și derularea de măsuri specifice asupra suspectului, SRI a cooperat cu structuri din cadrul Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării și ale Inspectoratului General pentru Imigrări din MAI.  

SRI transmite că, în calitate de autoritate națională în domeniul prevenirii și combaterii terorismului, are ca misiune prioritară prevenirea oricăror riscuri și amenințări pe profil antiterorist, cooperând în acest sens cu celelalte instituții din cadrul SNPCT, precum și cu partenerii externi.