Evenimentul Zilei > International > TERORISTUL din Berlin a BÂNTUIT nestingherit prin Europa cu arma la el!
TERORISTUL din Berlin a BÂNTUIT nestingherit prin Europa cu arma la el!

TERORISTUL din Berlin a BÂNTUIT nestingherit prin Europa cu arma la el!

Anis Amri, teroristul din Berlin, a rănit un polițist la Milano cu aceeași armă cu care l-a ucis pe șoferul polonez al camionului folosit în atentat.

Potrivit unor dezvăluiri făcute de anchetatori, tunisianul a fost reperat și de mai multe camere de supraveghere, în timp ce fugea după atacul din Piața de Crăciun de la Berlin.

Un comunicat al poliției italiene afirmă:

„Arma care l-a ucis pe șoferul camionului din atacul de la Berlin este aceeași cu cea utilizată de Anis Amri pentru a răni un polițist la Milano.”

O anchetă aflată în curs urmează să stabilească dacă arma a mai fost utilizată și la „alte infracțiuni, în Italia și în afara ei”.

Tunisianul de 24 de ani, care a intrat cu un camion în mulțimea strânsă la un târg de Crăciun pe 19 decembrie, a fost împușcat pe 23 decembrie, după ce vreme de patru zile a reușit să scape de autoritățile din mai multe state europene, în ciuda alertei maxime.

Anchetatorii germani verifică un alt tunisian, de 26 de ani, cu care Anis Amri a luat masa în ajunul atentatului, într-un restaurant din Berlin. Cei doi se cunoșteau de circa un an. Ei ar fi avut în restaurant o discuție „foarte aprinsă”, susține un purtător de cuvânt al parchetului federal, citat de Le Figaro.

„De aceea, avem suspiciunea că tunisianul ar putea fi complice la atac sau măcar să aibă cunoștință de planul atentatului lui Anis Amri.”

Pentru moment, însă, există elemente insuficiente care să permită ca împotriva bărbatului să se ia vreo măsură. Acesta, care locuiește într-un centru de refugiați, a fost reținut pe motivul unei bănuieli de fraudă cu ajutoarele sociale.

În 2015, el a fost anchetat fiind bănuit că a încercat să-și procure explozibil. În lipsă de dovezi, ancheta a fost abandonată.

Parchetul federal german a mai anunțat că a fost efectuată o percheziție la un apartament din Berlin, în care trăiește un fost colocatar al lui Anis Amri.

Pe de altă parte, ancheta a reușit să stabilească faptul că teroristul de la Berlin a străbătut în fuga sa Olanda, Belgia, Franța și Italia, folosind la deplasare mașini și trenuri.

Cu toate acestea, poliția germană tot nu a putut stabili în ce mod Anis Amri a ieșit din Germania.

Anchetatorii știu că, după atac, teroristul a „trecut prin zona gării Zoologischer Garten”, aflată la doi pași de târgul de Crăciun. Intenționat, el s-a uitat înspre o cameră de supraveghere, făcând semnul „Tawhid” (concepția monoteistă islamică), cu degetul arătător ridicat, semn folosit de militanții ISIS.

La rândul său, parchetul olandez susține că Amri a ajuns la Nijmegen pe 21 decembrie de unde a luat un tren către gara centrală din Amsterdam. „Târziu după amiază, s-a suit într-un trem către Bruxelles și a ajuns în Belgia”, afirmă autoritățile olandeze.

Informațiile coincid cu cele furnizate de parchetul belgian, care afirmă că Amri a ajuns în gara Bruxelles-Nord pe 21 decembrie, către orele 19, din direcția Amsterdam.

Parchetul federal elvețian a anunțat și el că a deschis o anchetă privind eventualele contacte ale lui Anims Amri în Elveția, „pe baza unor informații primite de la autorități străine”.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: