Evenimentul Zilei > International > TERORISTUL de la Berlin putea fi ARESTAT înainte de atentat. Poliția a FALSIFICAT documentele
TERORISTUL de la Berlin putea fi ARESTAT înainte de atentat. Poliția a FALSIFICAT documentele

TERORISTUL de la Berlin putea fi ARESTAT înainte de atentat. Poliția a FALSIFICAT documentele

Ies la lumină noi elemente spectaculoase despre neglijența crasă a autorităților germane în cazul atacului terorist de la Târgul de Crăciun.

Municipalitatea Berlinului acuză poliția locală că a falsificat un document care ar fi putut conduce la arestarea lui Anis Amri înainte ca acesta să comită atacul cu camionul de la târgul de Crăciun, în decembrie.

Ministrul de Interne al Berlinului (capitala are statut de land și guvern propriu), Andreas Geisel, a anunțat declanșarea unei anchete in rem și a dispus sancțiuni disciplinare în rândurile poliției judiciare berlineze (LKA). Cu câteva luni înaintea atentatului din 19 decembrie 2016, în care au fost ucise 12 persoane, afirmă Geisel, poliția dispunea de suficiente elemente pentru a-l aresta pe teroristul Anis Amri, un tunisian de 24 de ani, care se afla sub supravegherea autorităților.

„Potrivit experților, elementele (aflate în posesia polițiștilor berlinezi – n.r.) ar fi suficiente să obțină un mandat de arestare de la parchet”, a declarat Andreas Geisel, citat de AFP.

Supravegherea convorbirilor telefonice ale lui Amri, suspendată la sfârșitul lui septembrie 2016, după mai multe luni de ascultare, a dezvăluit că acesta participa la trafic cu stupefiante în grup organizat, ceea ce, susține ministrul, făcea arestarea sa „perfect posibilă”.

Or, un document întocmit de poliția berlineză pe „17 ianuarie 2017, dar vizibil antedatat pe 1 noiembrie 2016, cu scopul evident de a ascunde neglijențele din supraveghere, nu vorbește decât de trafic mărunt și de anestezice”, a adăugat ministrul de Interne al Berlinului, care a folosit termeni ca „falsificare” și „sustragerea răufăcătorului”.

Cel mai grav atentat jihadist comis pe teritoriul Germaniei a scos la lumină faliile sistemului federal în materie de securitate, mai ales din cauza competențelor în materie de poliție și de supraveghere între cele 16 landuri și Statul federal.

Anis Amri, un solicitant de azil care a jurat supunere Statului Islamic, a reușit să se strecoare prin ochiurile plasei autorităților, în ciuda supravegherii la care fusese supus, din cauza neclarităților din împărțirea resposabilităților.

Amri, care fusese deținut și în Italia, înainte de a intra în Germania, a reușit chiar să fugă de sub nasul polițiștilor germani după atac. A fost împușcat pe 23 decembrie de polițiștii italieni, la Milano, după ce ieșise nestingherit din Germania și trecuse și prin Bruxelles, cu trenul.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: