Terorismul fiscal, blocat in Senat

Amenzile marite ar putea fi amanate pana in 2008, iar firmele ar putea scapa de consultantii fiscali.

Avem toate sansele sa nu platim amenzi marite cel putin pana la sfarsitul acestui an, iar firmele sa nu mai fie obligate, de la 1 ianuarie 2008, sa-si certifice rezultatele financiare anuale la un consultant fiscal.

In urma informatiilor publicate de „Evenimentul zilei” despre cresterea de pana la 20 de ori a amenzilor pentru nerespectarea legislatiei fiscale, senatorii au decis, in plenul sedintei de marti, sa impiedice, intorcand la comisii, forma actuala a Ordonantei Guvernului 47/2007 privind modificarea si completarea Codului de Procedura Fiscala. Actul a intrat in vigoare pe 31 august.

Cel putin trei modificari

Senatorii sustin ca exista mari sanse ca ordonanta sa plece de la ei cu cel putin trei modificari care vizeaza amenzile, consultantii fiscali si modul cum sunt cheltuiti banii proveniti din amenzi, firmele dizolvate prin insolventa, taxe suplimentare etc.

Senatorul PSD Viorel Stefan estimeaza ca „se va scoate prevederea cu consultantii fiscali. Nu este corect. Am putea crede ca acestia reprezinta o alternativa la auditori. Consultantul il iau, daca vreau, ca pe avocat, ca sa ma apere”. Daca aceasta prevedere va ramane totusi in picioare, companiile vor fi puse intr-o mare dificultate din cauza numarului foarte mic de consultanti fiscali.

Termen pentru amenzi Cu toate ca nivelul prea inalt al amenzilor stabilit prin ordonanta le-a atras atentia senatorilor, este putin probabila modificarea cuantumului.

„Prin aceste metode coercitive, firmele isi vor plati impozitele la timp, fara sa fie nevoie sa vina executorul”, sustine senatorul PSD Viorel Stefan. O solutie potrivita in aceasta situatie este amanarea aplicarii prevederilor referitoare la amenzi pana la inceputul anului viitor.

A treia modificare se refera la ceea ce se intampla cu banii din amenzi. Conform Codului de Procedura Fiscala, 15% din sumele astfel colectate, precum si din valoarea creantelor fiscale, taxe suplimentare si bunuri confiscate se aduna intr-un fond din care se acorda „stimulente personalului din aparatul propriu al Ministerului Economiei si Finantelor si al ANAF”.

Senatorul PRM Gheorghe Funar este indignat ca „Fiscul e preocupat sa introduca amenzi cat mai mari, pentru ca ei primesc 15% din banii colectati”. Ordonanta nr. 47 stabileste ca din acesti bani pot fi finantate sedii ale ANAF si alte investitii, iar senatorii doresc o clarificare a modului cum vor fi cheltuiti acesti bani.

Procedura

Camera Deputatilor va decide

La cateva saptamani dupa adoptarea in guvern, Ordonanta nr. 47/2007 a fost analizata si votata favorabil de membrii Comisiei pentru buget-finante din Senat, dupa care a primit si avizul favorabil al Comisiei economice.

Potrivit lui Ioan Aron Popa, presedintele Comisiei senatoriale, „in plenul Senatului, unii colegi au ridicat probleme legate de Ordonanta nr. 47, in sensul amenzilor prea mari, adica al ecartului redus dintre limita minima si cea maxima a contraventiilor”.

Alte doua probleme semnalate de senatori in modificarile Codului de Procedura Fiscala vizeaza obligativitatea companiilor sa-si certifice rezultatele financiare la un consultant fiscal si destinatia banilor ce provin din amenzi, bunuri confiscate, sume provenite din executare silita. In urma discutiilor in plen, la propunerea PSD si PRM, senatorii au decis intoarcerea ordonantei la comisii.

Amendamentele, in doua saptamani Peste aproximativ doua saptamani, modificarile Codului de procedura fiscala vor fi rediscutate in plenul Senatului, ne-au spus senatorii. Pana atunci, documentul va fi dezbatut in sedinta comuna de Comisia de buget-finante si de cea economica si vor fi propuse amendamente, care vor trebui avizate de Comisia juridica din Senat.

Documentul adoptat de senatori va ajunge apoi in Camera Deputatilor, care este camera decizionala. Deputatii vor dezbate ordonanta si o vor vota dupa ce aceasta va primi avizul comisiilor de specialitate ale Camerei inferioare a parlamentului.

POZITII

Ioan Aron Popa (PNL), presedintele Comisiei de buget-finante din Senat: Trebuie gasita cea mai buna cale, astfel incat banii datorati statului sa ajunga in buget, firmele sa-si plateasca la timp taxele, iar amenzile sa aiba un nivel corect pentru ca sa nu genereze evaziune fiscala.

Viorel Stefan (PSD), senator: Amanarea termenului de aplicare a amenzilor marite este o idee buna. O voi propune si o voi sustine.

Ionut Popescu (PLD), membru al Comisiei de buget- finante din Senat: Fiecare firma e obligata, in prezent, sa plateasca un cenzor. Acum mai are nevoie si de consultant fiscal. Aceasta nu trebuie sa fie o obligatie, ci alegerea firmei. Legea nu va putea fi respectata din cauza numarului scazut de consultanti.

Cititi si: Terorism fiscal (3 octombrie)