Evenimentul Zilei > International > UPDATE. Teroare în Franța! Prima arestare după ce un preot ortodox a fost împușcat la Lyon.
UPDATE. Teroare în Franța! Prima arestare după ce un preot ortodox a fost împușcat la Lyon.

UPDATE. Teroare în Franța! Prima arestare după ce un preot ortodox a fost împușcat la Lyon.

Seria atacurilor teroriste cu țintă asupra locașurilor de cult creștine pare să nu se mai oprească, în Franța.

UPDATE – Un prim suspect a fost arestat după ce un preot ortodox grec a fost împuşcat şi rănit grav sâmbătă în oraşul francez Lyon, a declarat o sursă din cadrul poliţiei, citată de DPA, preluată de Agerpres.

Sursa nu a putut confirma dacă persoana este atacatorul.

O altă sursă de poliţie a spus că preotul a fost în măsură să spună serviciilor de urgenţă, când au sosit, că nu l-a recunoscut pe atacator.

Potrivit Reuters, un oficial guvernamental grec l-a identificat pe preot ca fiind Nikolaos Kakavelakis.


Un preot ortodox de naţionalitate greacă a fost împuşcat în jurul orei 16:00 (15:00 GMT) în Lyon (sud-estul Franţei) şi presupusul autor a fugit, a declarat o sursă din cadrul poliţiei pentru AFP şi DPA, citate de Agerpres.

Preotul „îşi închidea biserica”, a precizat sursa, adăugând că este în stare gravă.

Potrivit Reuters, preotul ortodox a fost împușcat de două ori. Echipele de intervenție l-au tratat întâi la fața locului din cauza plăgilor care îi pun în pericol viața. Potrivit primelor informații, primul ajutor i-a fost acordat de un ofițer de poliție. Preotul ar fi fost împușcat în ficat, mai spun sursele Le Parisien.

Deocamdată nu se știe dacă este vorba de un nou atac terorist sau de un gest motivat altfel, dar Parchetul Național Anti-Terorist din Franța se ocupă deja de evaluarea situației, în timp ce ancheta propriu-zisă este efectuată de poliția judiciară din Lyon.

Premierul francez Jean Castex, care se afla la Rouen tocmai pentru a se ocupa de securitatea clădirilor religioase, s-a întors imediat la Paris pentru a evalua situația și a lua măsurile care se impun. „Am mers la Rouen pentru a asigura deplasarea de forțe de securitate și militari la locașurile de cult și la școli. Puteți conta pe întreaga hotărâre a președintelui Republicii pentru a permite tuturor să-și desfășoare viața religioasă în deplină libertate și siguranță”, a spus Castex.

Noul atac vine în contextul unor amenințări din partea grupării teroriste Al-Qaeda, care a anunțat că va ataca Franța din cauza republicării caricaturilor cu Profetul Mahomed de către publicația satirică Charlie Hebdo.

Atacul vine la doar două zile după ce un islamist a decapitat o femeie și a ucis alte două persoane într-o biserică din Nisa, strigând apoi „Allahu Akbar!”, și la două săpătămâni după decapitarea profesorului care le-a arătat elevilor caricaturile din Charlie Hebdo.

Bărbatul care a decapitat o femeie şi a ucis alte două persoane în atacul din biserica Notre-Dame din Nisa este un cetăţean tunisian în vârstă de 21 de ani.

Acesta a intrat în Franţa din Italia, din insula Lampedusa, la sfârşitul lui septembrie, precizează sursele apropiate de dosar citate de France Presse.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat că a deplasat mii de soldați pentru a proteja locuri precum bisericile, sinagogile și școlile față de pericolul unor noi atacuri islamiste.

Știre în curs de actualizare

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: