Evenimentul Zilei > Actualitate > Teroare în spitale. Pericol de explozie. Personalul medical nevoit să stea cu ușile deschise la spital
Teroare în spitale. Pericol de explozie. Personalul medical nevoit să stea cu ușile deschise la spital

Teroare în spitale. Pericol de explozie. Personalul medical nevoit să stea cu ușile deschise la spital

Pacienții și medicii tremură de frig. Personalul medical de la Spitalul Lețcani lasă uşile deschise de frica exploziilor. „Pentru a evita riscul de a acumula într-un ritm rapid o concentraţie periculoasă de oxigen în saloane, se stă cu uşile deschise pentru o mai bună ventilaţie a spaţiilor”, declară colonel medic Daniel Derioiu, care asigură conducerea spitalului modular.

Şeful de la Infecţioase care se ocupă de managementul medical susţine că temperatura a coborât şi la 12 grade în unele saloane.

„Lucrăm la o procedură, la care să putem asigura măcar minim 22 de grade în saloane, fără a prejudicia, în acelaşi timp, siguranţa pacienţilor”, a spus Alina Popa, directorul executiv al Agenţiei Euronest care patronează respectiva unitate modulară.

Din nou probleme la sistemul de încălzire la Spitalul Modular Leţcani, la aproape un an de când acesta a fost închis pe aceleaşi considerente. Şeful Spitalului de Boli Infecţioase, unitate care asigură managementul medical de la Leţcani, dr. Florin Roşu spune că, pe timpul nopţii, s-au înregistrat variaţii de temperatură în saloanele bolnavilor COVID, ajungându-se şi la 12 grade. La rândul său, conducerea militară a unităţii mobile susţine că temperaturile scăzute sunt date de consumul mare de oxigen. Mai exact, uşile se deschid din cauza pericolului de explozie.

La Spitalul Modular Leţcani sunt 48 de pacienţi la ATI şi alţi 40 la Boli Infecţioase

„La Spitalul Modular Leţcani avem un număr de 48 de pacienţi la ATI şi alţi 40 la Secţia de Boli Infecţioase. Primim zilnic raportări privind starea unităţii medicale. În ultimele zile au fost probleme din punct de vedere al asigurării unui confort termic atât de necesar pacienţilor, indiferent de patologia pe care o au aceştia. În mod normal, pentru îngrijire corespunzătoare, sunt necesare undeva la peste 23-24 de grade, chiar dacă vorbim de pacienţi din ATI sau cei cu forme medii spre severe de boală. În aceste nopţi, au fost variaţii între 12 până la 28 de grade. Sarcina noastră la Leţcani este să asigurăm materialele sanitare şi medicaţia. În dorinţa de a oferi o îngrijire corespunzătoare, am detaşat inclusiv cadre medicale. Sunt sigur că se va găsi o soluţie rapidă astfel încât pacienţii să fie feriţi din toate punctele de vedere. Deocamdată, nu deţin informaţii despre câte ore mai exact s-au înregistrat temperaturii scăzute în saloane”, a declarat Florin Roşu, scrie ziaruldeiasi.ro.

Colonel medic Daniel Derioiu, cel care asigură managementul spitalului modular, nu neagă cele semnalate de corpul medical. În acelaşi timp, acesta are o explicaţie. „Au fost semnalate de colegii care au intrat în gărzi la Secţia de ATI anumite fluctuaţii de temperatură în anumite zone. Au fost informaţi de urgenţă cei care sunt pentru partea tehnică şi s-a încercat să se remedieze aceste probleme. Sunt situaţii în care senzorii pentru monitorizarea concentraţiei de oxigen care se atinge în aerul atmosferic din saloane alarmează pentru că se ating pragurile de alertă. În momentul respectiv, pentru a evita riscul de a acumula într-un ritm rapid o concentraţie periculoasă de oxigen în saloane, se stă cu uşile deschise pentru o mai bună ventilaţie a spaţiilor. Şi în acest moment (ieri-n.r.), sunt la faţa locului conducerile de la ISU precum şi cei care au construit acest spital modular, discută despre posibilele cauze şi caută soluţii”, a precizat col. Daniel Derioiu.

Cauza fluctuaţiilor de temperatură a fost confirmată inclusiv de Alina Popa, directorul executiv al Agenţiei Euronest, agenţie cea care patronează unitatea mobilă de la Leţcani. „Atâta vreme cât uşile sunt în permanent deschise, nu are importanţă câte surse de căldură se montează. Dar cantitatea de aer rece care intră în interior în orice moment, nu poate fi compensată până la nivelul optim dorit. Lucrăm la o procedură, la care să putem asigura măcar minim 22 de grade în saloane, fără a prejudicia, în acelaşi timp, siguranţa pacienţilor”, a spus Alina Popa. Cu alte cuvinte, bolnavii de la Leţcani pot veni cu bagajul făcut, în care, desigur, să fie o pătură inclusă. Medicii de acolo spun că nu contează dacă eşti pe ATI sau pe zonă de confirmaţi, bagajul este acelaşi. În urmă cu aproximativ un an, unitatea mobilă a fost închisă din cauza unor probleme apărute la sistemul de încălzire şi cel de electricitate. În toamnă, înainte de redeschiderea spitalului, reprezentanţii Euronest declarau că aceste probleme au fost remediate.