Evenimentul Zilei > Actualitate > Teroare în Germania! A fost cel mai devastator ATAC TERORIST de după cel De-al Doilea Război Mondial, pus la cale de un SCELERAT | GALERIE FOTO
Teroare în Germania! A fost cel mai devastator ATAC TERORIST de după cel De-al Doilea Război Mondial, pus la cale de un SCELERAT | GALERIE FOTO

Teroare în Germania! A fost cel mai devastator ATAC TERORIST de după cel De-al Doilea Război Mondial, pus la cale de un SCELERAT | GALERIE FOTO

Atacul de la Oktoberfest a reprezentat cel mai grav atac terorist în Germania de după cel De-al Doilea Război Mondial. Au dispărut 13 persoane, inclusiv autorul şi alte 211 au fost rănite după explozia unei bombe improvizate la intrarea principală a festivalului berii din Munchen.

Oktoberfest este un eveniment în aer liber, desfăşurându-se între septembrie şi prima săptămână din luna octombrie, celebrând industria berii în Munchen.

Pe 26 septembrie 1980, la ora 10.19 AM, o bombă a explodat la intrarea principală a zonei unde se desfăşura festivitatea, ucigând instant 13 persoane şi rănind alte 211. Printre victime s-au aflat şi trei copii de 6, 8 şi 10 ani. Atacul a fost atribuit extremei drepte în Germania, iar autorul său a fost Gundolf Köhle, un fost militant de extremă dreapta în vârstă de 21 de ani. Köhler, student la geologie în Baden-Wurtemberg (vest), a aderat la un grupusculul de extremă dreapta "Grupul sportiv de apărare Hoffmann". 

Bomba a fost plasată într-un coş de gunoi. După analiza fragmentelor proiectilului s-a descoperit că era vorba de o bombă britanică. 

Iniţial s-a declarat că atacul a fost pus la cale de o singură persoană, însă, în decembrie 2014, Parchetul Federal german a anunţat redeschiderea anchetei asupra acestui caz asupra căruia încă planează misterul.

Potrivit Mediafax, ipoteza privind autorul care a acţionat singur a fost contestată de apropiaţi ai victimelor, oficiali politici, în principal de stânga, şi cercetători. Într-o carte apărută în 2007, istoricul elveţian Daniele Ganser a făcut conexiuni între atentatul din timpul Oktoberfest şi reţeaua "Gladio", celule clandestine înfiinţate de NATO pentru a organiza rezistenţa europeană în cazul unei invazii sovietice.

Această pistă a fost explorată în van de anchetatori, potrivit comunicatului Parchetului Federal. De asemenea, ei au luat la verificat documente din arhivele Stasi, serviciile secrete ale fostei Republici Democrate Germane, fără a găsi vreo "pistă promiţătoare".

În 2011, publicaţia Der Spiegel anunţa că autorul atacului era cunoscut autorităţilor germane cu mult înainte de declanşsarea atentatului.