Termenul de închidere a minelor nerentabile ar putea fi extins până în 2018

Deputaţii din comisia economică a Parlamentului European au votat astăzi cu largă majoritate extinderea datei limită până la care minele nerentabile să fie închise, respectiv până la 31 decembrie 2018. De asemenea, deputaţii europeni au crescut plafonul sumei subvenţiilor pe care statul le poate acorda pentru facilitarea închiderii minelor neviabile, subliniind că aceste ajutoare trebuie însă să urmeze un curs descrescător.

Închiderea minelor de cărbune nerentabile nu va conduce la reduceri ale emisiilor de dioxid de carbon, dar va avea consecinţe sociale serioase, au considerat deputaţii europeni din comisia economică (ECON) a Parlamentului European (PE), potrivit Agerpres.

Termenul de închidere a minelor cu pierderi a reprezentat punctul cheie al discuţiilor, deputaţii europeni considerând că data limită propusă de Comisia Europeană (1 octombrie 2014) este arbitrară. Potrivit documentului adoptat de comisia ECON a Parlamentului European, data limită 2018 ar trebui să asigure punerea în aplicare a unei soluţii socialmente acceptabile, care să evite pierderi masive de locuri de muncă.   Minele de producţie de cărbune trebuie să fie definitiv închise în acord cu planul de închidere, dacă acestea nu vor deveni rentabile până la data limită stabilită şi cu condiţia ca nevoile energetice ale UE să nu facă necesară continuarea existenţei lor.

În forma votată de Comisia Europeană, România, Spania şi Germania erau statele UE lovite cel mai tare de noul regulament. Cu mii de angajaţi în sector, Germania îşi făcuse calcule ca termenul de închidere a minelor nerentabile să fie 2018, aşa că se pare că lobby-ul pentru impunerea acestui termen a dat roade. Trei din şapte mine ale CNH vor fi închise Rezoluţia va fi supusă votului plenului Parlamentului European la 23 noiembrie, iar Consiliul este programat să ia o decizie la 10 decembrie. Acest nou regulament va înlocui "Regulamentul cu privire la exploatarea cărbunelui" care va expira la 31 decembrie 2010. Astfel, de anul viitor, subvenţii vor fi acordate doar minelor care urmează să se închidă, celelalte urmând să se descurce singure. Decizia de separare a minelor neviabile de cele viabile trebuie luată de anul acesta. Potrivit directorului general al Hidroelectrica, Mihai David, Compania Naţională a Huilei (CNH) - în prezent, cel mai mare datornic la bugetul de stat - ar putea fi împărţită în două societăţi. Una dintre ele urmând să preia trei mine considerate nerentabile si care vor fi inchise - respectiv Petrila, Uricani şi Petroşani. Cealaltă societate ar prelua minele Lonea, Livezeni, Vulcani şi Lupeni, iar Hidroelectrica va avea contracte pe termen lung cu acestea de achiziţie a cărbunelui pentru producţia de energie.  Pe de altă parte, chiar şi cele patru mine care nu vor intra în planul de închidere au şanse foarte mici să rămână pe piaţă, dacă nu vor fi înglobate în structura Hidroenergetica, una dintre cele două companii energetice integrate plănuite de guvern. Deocamdată nu se se ştie câţi din cei peste 8.000 de angajaţi ai CNH vor trebui disponibilizaţi şi nici cum se va rezolva problema datoriilor de patru miliarde de lei ale companiei.