Termen limită pentru depunderea dosarelor de pensie în România

Una dintre problemele cu care se confruntă acum românii emigraţi este cea a depunerii dosarelor de pensie. Publicaţia "Zigzag Roman-Canadian", prin intermediul articolului "Pensionari de toate vârstele, uniţi-vă!", semnat de Adrian Ardelean, atrage atenţia asupra faptului că data limită de predare a cărţilor de muncă în vederea stabilirii drepturilor de pensie este 30 noiembrie 2008.

ZigZag Român-Canadian

Persoanele care înainte de emigrare au acumulat ani de munca în România au posibilitatea ca, în vederea stabilirii drepturilor de pensie cuvenite, să trimită carnetele de muncă în România, pentru înscrierea tuturor informaţiilor într-o bază naţională de date.

Conform autorului articolului,  potrivit legislaţiei, este necesar ca până la data de 30 noiembrie 2008 să se facă predarea de către titular sau de către un împuternicit al titularului, în cazul persoanelor care au domiciliul/reşedinta în afara României a carnetelor de muncă şi a unei copii după un act de identitate din care să rezulte codul numeric personal.

Se accentuează importanţa acestui subiect deoarece până la sfârşitul lunii noiembrie nu mai este foarte mult. În plus, cei care trebuie să facă o împuternicire pentru o persoană din România, este indicat să demareze din timp această procedură.

La nivelul Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) se află în desfăşurare o acţiune de prelevare a datelor din carnetele de muncă de la toate persoanele fizice şi juridice din România care au în posesie (păstrare) aceste acte.

Scopul este acela de înfiinţare a unei baze naţionale de date în care să fie cuprinse datele înscrise până la 1 aprilie 2001, data la care s-a trecut direct la înscrierea computerizată a informaţiilor. MMFES solicită tuturor posesorilor de cărţi de muncă, persoane fizice sau juridice, să depună aceste documente la dispoziţie caselor teritoriale de pensii pe raza cărora îşi au domiciliul sau sediul.

Ultimul act normativ care reglementează procedurile menţionate anterior este HG 36/2008 (care a modificat HG 1.768/2005) şi care prevede ca termenul limită de depunere a cărţilor de muncă este 30 noiembrie 2008. Carnetele de munca urmează a fi scanate pentru întocmirea unei arhive electronice, iar datele cuprinse vor stocate. Ulterior, actele vor fi înapoiate posesorilor, mai precizează hotărârea de guvern.

Împuternicirea pentru o persoană din România Persoanele care nu au posibilitatea să ajungă în România, până la data de 30 noiembrie 2008 pentru a depune personal carnetul de muncă, pot delega (împuternici) pentru aceasta o persoanăa aflată în România, fiind nevoie de o împuternicire în care să fie menţionate identitatea ambelor persoane, a titularului carnetului de muncă şi a persoanei împuternicite.

Ambele persoane vor fi identificate cu nume, prenume, act de identitate, adresa şi cod numeric personal. Procura va prevedea dreptul împuternicitului de a preda carnetul de muncă şi toate actele anexe ale titularului, de a face toate demersurile necesare pentru finalizarea procedurilor de preluare a datelor de pe carnetul de muncă, întocmire, semnare, depunere de cereri, etc., precum şi dreptul de a prelua, la finele operaţiunii, carnetul de muncă pentru a-l expedia titularului.

Este recomandat ca procura să fie redactată în limba română şi autentificată la misiunile diplomatice ale României în Canada (ambasadă, consulate). Totodată, este recomandat ca, împreună cu carnetul de muncă, să fie trimise în România şi copii după actele de absolvire a studiilor superioare, întrucât anii de facultate se adaugă la vechimea în muncă.

Sancţiunile Hotărârea de Guvern prevede şi sanctiuni pentru cei care nu predau carnetele de muncă la termen. Amenda, în cazul persoanelor fizice, este de 300 până la 600 lei. O persoană care locuieşte în Canada este dificil de amendat de autorităţile române, dar ideea este că nepredarea acestor acte de posesorii lor are ca efect pierderea dreptului la o pensie lunară mult mai consistentă decât o amendă de 300–600 de lei.

În plus, în contextul unui posibil acord româno-canadian de recunoaştere reciprocă a vechimii în muncă şi a drepturilor aferente, pensia, calculată la nivelul României, s-ar putea transfera în Canada, unde ar fi calculată după criteriile de aici, ceea ce ar face ca suma să fie mult mai consistentă.