Proiectul „Îmbunătăţirea serviciilor de diagnostic, evaluare şi recuperare pentru copiii cu TSA” a fost lansat de Asociaţia Help Autism în parteneriat cu Spitalul de Psihiatrie TITAN „Dr. Constantin Gorgoș”, Institutul de Analiză Aplicată a Comportamentului din Norvegia şi Liga Română pentru Sănătate Mintală. Proiectul îmbunătăţeste serviciile conexe actului medical oferite de Spitalul de Psihiatrie TITAN „Dr. Constantin Gorgoș”, cu șanse reale la recuperare copilului cu tulburare din spectrul autist.

            Daniela Bololoi,  președintele Asociației Help Autism, inițiatorul proiectului, a detaliat procesul terapeutic prin care trece copilul cu TSA și impactul proiectului asupra lui: „După diagnosticul pus de medicii spitalului, părintele nu mai trebuie să caute soluții pentru evaluare psihologică și intervenție terapeutică. Medicul psihiatru îi va direcționa către specialiștii noștri, care își vor desfășura activitatea în cadrul spitalului, iar copilul va veni zilnic la terapie individualizată.” Daniela Bololoi a mai precizat că astfel de servicii integrate pot fi oferite doar în parteneriat.

Mariana Besoiu, manager al Spitalului de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgos”, a precizat că spitalul se află la al treilea proiect de absorbție a fondurilor străine. „Proiectul vine să completeze serviciile medicale pe care le oferim în cadrul spitalului pentru o continuare a terapiei copilului cu tulburare din spectrul autist.”

Obiectivul principal al proiectului este creșterea accesibilității la serviciile de recuperare în vederea integrării sociale a copiilor cu tulburare de spectru autist (TSA), prin dezvoltarea de servicii conexe actului medical. Începând cu 1 iulie, 100 de copii vor fi introduși în evaluare și programe terapeutice de recuperare, atât din București cât și din țară. Totodată, proiectul urmărește reducerea riscurilor de excluziune socială a familiilor lor, prin dezvoltarea de programe de consiliere psihologică și sprijin. Activitatea în cadrul proiectului a început cu recrutarea personalului psihologic implicat, pregătirea lui în programe de formare teoretică și practică. Pentru început, 100 de copii vor beneficia de serviciile de terapie 1-la-1 pentru recuperare. Aceștia vor fi direcționați de medicii specialiști ai spitalului și trebuie să corespundă următoarelor criterii: simptome de întârziere în dezvoltare, nou diagnosticaţi cu tulburare de spectru autist sau intră pentru prima oară în programul de evaluare, cu precădere din Bucureşti, dar şi din ţară.

 

Te-ar putea interesa și: