Profilaxia cu anticorpi monoclonali poate evita formele severe de boală COVID! Căror pacienți li se recomandă administrarea

Profilaxia cu anticorpi monoclonali poate evita formele severe de boală COVID! Căror pacienți li se recomandă administrarea Sursa: Arhiva EVZ

Terapia cu anticorpi monoclonali ca profilaxie este evaluată în prezent de Agenția Europeană a Medicamentului datorită eficienței sale dovedite în studii privind prevenirea unor forme severe de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2. În contextul gravei crize pandemice actuale, în care anticorpii monoclonali sunt disponibili în special în circuitul spitalicesc, terapia este la mare preț în special în rândul pacienților cu anumite comorbidități.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că a demarat procedurile de evaluare pentru prima combinație de anticorpi monoclonali utilizați ca profilaxie la pacienții vulnerabili.

Pacienții cu aceste afecțiuni au prioritate la terapia cu anticorpi monoclonali

Există categorii de pacienți care fie datorită condițiilor medicale (afecțiuni hematologice, transplantati, boli autoimmune, diabet cu multiple complicații, HIV), fie datorită tratamentelor pe care le primesc (imunosupresoare, citostatice, terapii biologice - de exemplu rituximab) nu au posibilitatea de a dezvolta un titru de anticorpi neutralizanți protector față de infecția cu SARS-CoV-2. Potrivit studiilor, titrul de anticorpi neutralizanți este un instrument cheie în blocarea infecției cu noul coronavirus.

Ne puteți urmări și pe Google News

La aceștia administrarea de anticorpi monoclonali aduce o protectie imediata, iar protecția se păstrează pe termen lung. EMA a început evaluarea în colaborare cu grupul de experți internaționali din cadrul COVID-19 EMA pandemic task force (COVID-ETF), în direcția unei evaluări rapide și coordonate a eficienței tratamentului cu anticorpi. EMA a mai precizat că va evalua mai multe date despre calitatea, siguranța și eficiența medicamentelor de acest tip pe măsură ce acestea devin disponibile.

Pe de altă parte, compania AstraZeneca a solicitat Agenţiei pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite să autorizeze tratamentul său anti-COVID-19 bazat pe anticorpi monoclonali.

Prevenția este preferabilă tratamentului infecției cu noul coronavirus

În România, unde rata de vaccinare este scăzută, iar reticența la vaccinuri mare, profilaxia cu anticorpi monoclonali poate fi o soluție viabilă în cazul pacienților cu un risc mare de a dezvolta forme severe de boala - de exemplu pacienții cu transplant sau planificați pentru transplant, pacienții cu leucemie cronică, pacienții cu afecțiuni oncologice ce urmează să înceapă tratament cu citostatice sau radioterapie, cei cu boli respiratorii severe pre-existente.

Medicii și cercetătorii consideră profilaxia si tratamentul cu anticorpi monoclonali ca fiind extrem de eficiente, anticorpii monoclonali fiind inclusi în schemele de tratament recomandate în multe țări. Profilaxia cu anticorpi monoclonali aduce plus valoare prin faptul că asigură prevenția bolii, evitându-se astfel riscul unei infecții grave cu SARS-CoV-2. Pacientii vulnerabili trebuie protejati, inainte de a contracta boala, caci ei sunt cei ce dezvolta forme severe, cu internare in ATI.