TEOLOGUL Cristian Bădiliţă, DEZVĂLUIRI INEDITE despre Alexandru Paleologu

Reputatul teolog, scriitor şi traducător Cristian Bădiliţă anunţă că va posta zilnic, pe Facebook, câte un scurt fragment din jurnalul romancierului Vintilă Horia (diplomat, eseist, filosof, poet şi jurnalist), document recent decoperit care va fi publicat la Editura Vremea.

„Evenimentul Zilei” vă prezintă, via Cristian Bădiliţă, un inedit fragment de jurnal referitor la regretatul scriitor şi om politic Alexandru Paleologu.

Februarie 1990. Alecu Paleologu, locuitor de palat fără personal

„Începând de astazi voi pune pe Facebook cîte un scurt fragment din formidabilul Jurnal inedit al lui Vintila Horia (scris în româneşte), pe care l-am descoperit recent cu ajutorul fiicei scriitorului, Cristina Horia, şi pe care-l editez împreună cu doamna Claudia Drăgănoiu. Va fi publicat în Seria Vintila Horia de la Editura Vremea. Un prim fragmenţel, pe care-l <dedic> tovarăşilor Florian et comp, care au adus în România sărăcia, frica, foametea şi frigul, instaurînd şi perpetuînd comunismul: <Februarie 1990: Mi-a telefonat Alecu Paleologu, noul ambasador de la Paris, vechi prieten de pe vremuri. Îmi spune că trăiește într-un adevărat palat, sediul ambasadei românești de pe rue de Grenelle, însă nu poate nici invita, nici primi, pentru că nu are personal de serviciu, iar leafa lui este mai mică decât un salariu minim francez. Când eram la Roma, în 1940, în postul de atașat de presă, aveam o leafă mai mare decât un general de divizie italian>”

Vintilă Horia şi Premiul Goncourt. Un inamic al comunismului

În noiembrie 1960, lui Vintilă Horia i-a fost decernat prestigiosul premiu Goncourt, pentru romanul Dieu est né en exil. Stabilit la Paris, Vintilă Horia respinge categoric toate propunerile ambasadei române de a se erija în reprezentant al scriitorimii României comuniste. Drept urmare, autorităţile de la Bucureşti au demarat, în complicitate cu comuniştii francezi, o amplă şi mizerabilă campanie de discreditare a lui Vintilă Horia, prezentându-l – prin intermediul unui dosar falsificat – drept fost legionar. Eticheta de „legionar” era aplicată, de-a valma, tuturor opozanţilor dictaturii comuniste.