Apar noi controverse în cazul bugetului pe 2019. Pe lângă faptul că a fost publicat cu întârziere, bugetul a stârnit și nemulțumirea primarilor celor mai importante municipii din România. Gheorghe Falcă, primarul Aradului, Gabriela Firea, primarul Capitalei, Emil Boc, primarul Clujului, sunt doar câțiva dintre cei care și-au exprimat poziția cu privire la scăderea sumelor acordate primăriilor.
Se pare că atunci când s-a elaborat planul bugetului pe anul în curs, Guvernul a avut în vedere cifrele mult prea optimiste ale Comisiei Naționale de Prognoză. Cu toate că Guvernul merge înainte cu planul, situația în care creșterea economică va fi de 5,5% este nerealistă, afirmă instituțiile statului, scrie newsteam.
Prin urmare, cifrele pe care le vor obține economiștii din Consiliul Fiscal cât și de către cei care lucrează pentru Comisia Europeană și FMI Astfel, nu vor fi în concordanță cu „creșsterea economică” de 5,5%.
În ceea ce îl privește pe ministrul Finanțelor, Orlando Teodorovici, se pare că acesta se bâlbâie și nu poate explica de unde provine creșterea de 5,5%, atunci când este întrebat pe ce se baează afirmațiile lui Vâlcov.
„Pe modul în care merge astăzi economia” este răspunsul sibilinic al ministrului de Finanțe.
Precedentul a fost deja creat. Și pentru anul trecut se estimase tot o creștere de 5,5%, dar realitatea a fost cu totul alta. S-a obținut o creștere de 4%, așa cum prognozau de fapt CE și FMI.
Vineri, când prezenta construcția bugetară pentru 2019, Teodorovici a spus jurnaliștilor: „Anul trecut știți că s-a spus în spațiul public că acea creștere economică va fi sub 4%”. Când i s-a atras atenția că așa și întâmplat, Teodorovici a reacționat nervos, susținând fără date, că în 2018 creșterea economică a fost de 4,4%, în condițiile în care Vâlcov anticipa la fel de optimist un 5,5%, la fel cum o face în prezent.
Miza este reprezentată de către deficitul bugetar și acceptarea planului de către Comisia Europeană în baza faptului că nu se va depăși limita de 3% din PIB.
Consiliul Fiscal a tras un semnal de alarmă cu privire la creșterea economică, susținând că aceste cifre sunt prea optimiste.