Teodorovici dă bugetarii afară. Sindicaliștii îi recomandă să scape mai întâi de pile

Un aparat al funcționarilor publici mai suplu și mai eficient, asta a propus ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, ieri, în ședința de guvern. Acesta a transmis încă de acum două săptămâni avertismentul că aparatul administrativ este prea stufos și că va lua măsuri.

Va începe cu ministerele, cu excepția educației și sănătății. Primul minister vizat de Teodorovici este cel al Economiei, condus de Nicolae Bădălău. „Dacă la Ministerul Economiei avem mii de companii în subordine care nu îşi justifică prezenţa în economie, atunci de ce să le ţinem? Acele companii despre care vorbesc sunt care au un singur angajat şi atârnă de ani de zile în mod nejustificat”, a declarat, marți seara, Eugen Teodorovici la emisiunea Punctul de întâlnire la Antena 3.

În doi ani, cheltuielile s-au dublat 

Partidul Mișcarea Populară îi cere ministrului de Finanțe ca la rectificare să aibă în vedere și cheltuielile cu personalul bugetar care „au explodat” și să repună bugetul pe cifre reale. „Execuţia bugetară după primele cinci luni este un veritabil dezastru, care dovedeşte că bugetul s-a bazat pe cifre false şi care creează perspectivele unei încetiniri grave a economiei (...) Cheltuielile cu personalul bugetar au explodat după ce s-au majorat cu 24,6% faţă de anul trecut, până la un cuantum de 41,8 miliarde de lei”, se arată într-un comunicat transmis de PMP. Potrivit datelor, dacă se păstrează acest ritm, cheltuielile cu salariile bugetarilor vor ajunge la sfârșitul anului la o sută de miliarde de lei. În 2016, aceste cheltuieli au fost de 50 de miliarde de lei.

Sunt și unii care taie frunze la câini

„Președintele Cartel Alfa, Iuliu Bogdan Hossu, a comentat, pentru Evenimentul zilei, intenția ministrului. Liderul sindical spune că, nu de acum, există o viziune generală că ar fi prea mulți bugetari, dar din analizele făcute rezultă că România se află la media europeană. „Nu neg că ar exista și persoane care taie frunze la câini, dar, de regulă, acestea sunt pilele. Dacă ministrul vrea să facă reduceri, sigur nu dă afară pilele, ci pe cei care muncesc. Asta nu face altceva decât să creeze un disconfort cetățeanului, pentru că nu va mai fi eficiență și se vor forma cozi. Asta e problema, că nu se are în vedere interesul cetățeanului”, a afirmat Hossu.

Potrivit acestuia, decizia de restructurare va fi pasată ordonatorului de credit și asta nu va duce la politici unitare. De exemplu, un primar care se descurcă va putea ține bugetarii, altul nu. În ceea ce privește sectorul din subordinea ministrului, Bogdan Hossu remarcă: „La ANAF s-au cheltuit 80 de milioane de euro, bani veniți prin Banca Mondială. Nu au făcut nimic pentru a facilita accesul cetățeanului, ci au făcut cursuri pentru funcționarii lor”.