Israelul se așteaptă ca România să nu mai mute rapid ambasada la Ierusalim. În ultimele zile au apărut mai multe informații din care rezultă că ministrul de Externe Teodor Meleșcanu ar fi încheiat consultările inter-instituționale pe tema oportunității mutării ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim.
Demersul echivala cu recunoașterea oficială a Ierusalimului drept capitală, în contradicție cu hotărârile ONU. Consultarea, dispusă de Guvernul Viorica Dăncilă, prin adoptarea unui Memorandul, în luna aprilie, trebuia să fie gata din vară. Principalul adversar al acestei decizii a fost președintele Klaus Iohannis.
Memorandumul a fost subiect de dispută, ajungându-se la plângerea de trădare, făcută de Ludovic Or ban împotri va pr emierului, și la apostrofarea președintelui de către organizațiile evreiești după declarația cu „înțelegeri cu evreii”.
La sfârșitul săptămânii trecute, ambasadorul Palestinei la București, Fuad Kokaly, recent întors la misiune în țara noastră, a afirmat într-un interviu că a discutat cu Meleșcanu și cu Bogdan Aurescu, consilier prezidențial, primind asigurări că România nu va încălca dispozițiile ONU.
Ziaristul israelian Attila Somfalvi, de la site-ul ynet.co.il, a declarat la emisiunea Controverse, de pe B1TV, că sursele sale din mediile diplomatice i-au spus că România își va încheia consultarea inter-instituțională în această săptămână și că soluția propusă „nu va fi anti-Berlin”, adică este probabil ca ministerul să recomande „temporizarea” mutării ambasadei.