Liberalul Teodor Melescanu, ministrul apararii de justitie

Lotul celor opt ministri cercetati de procurori va mai intarzia cateva zile inainte de a ajunga la Parchet.

Cauza: o noua chichita legislativa de care guvernul a profitat.

Dupa ce estimase ca avizele ar putea fi transmise procurorilor inca de joi, ministrul interimar al justitiei, Teodor Melescanu, l-a informat ieri pe presedintele Basescu, printr-o scrisoare, ca se afla „in imposibilitatea legala si obiectiva” de a face acest lucru, intrucat nu a primit si „dosarul cauzei” pentru fiecare dintre cei opt.

Presedintia a gasit insa o solutie pentru a proteja probele de ochii liberalilor: documentele au fost transmise, in plicuri sigilate, cu avertizarea ca nimeni din minister nu are dreptul legal sa le deschida, ci doar sa le transmita procurorilor. Mai mult, cameramanul oficial de la Cotroceni a filmat plecarea si primirea documentelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Interceptarile si filmele spagilor, sub sigiliu Plicurile sigilate contin practic toate probele primite de seful statului de la DNA si Parchetul General, referitoare la cazurile de coruptie in care sunt implicati actualul ministru al muncii, Paul Pacuraru (PNL), si fostii ministri Adrian Nastase (PSD), Miron Mitrea (PSD), Tudor Chiuariu (PNL), Decebal Traian Remes (PNL), Zsolt Nagy (UDMR), Codrut Seres (PC) si  Victor Babiuc (traseist intre PD si PNL). Intre acestea se regasesc inclusiv filme si interceptari telefonice care implica actuali ministri si persoane cercetate penal, declaratii ale martorilor.

Potrivit reprezentantilor Parchetului, seful statului nu a primit dosarele in original, ci copii dupa probele aferente faptelor pe care le-ar fi savarsit ministrii vizati. „Daca intr-o cauza este vizat doar ministrul respectiv, atunci s-a trimis integral intreg continutul dosarului. In cazurile in care sunt cercetate mai multe persoane, s-au trimis doar acele acte si probe care au legatura cu faptele ministrului”, a precizat purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan. Aceste dosare insumeaza cateva mii de pagini, pentru toate cele opt cazuri.

Ministrul, curier intre Cotroceni si Parchet Initial, Melescanu primise de la Cotroceni doar avizele si referatele in care procurorii isi argumenteaza cererea de aprobare a inceperii urmaririi penale. Ministrul interimar al justitiei a considerat insa ca aceasta documentatie este „incompleta” si, prin urmare, nu o poate transmite, mai departe, Parchetului.

In aceste conditii, Basescu a dat drumul si copiilor dupa probele pe care le primise, dar l-a avertizat pe Melescanu „sa ia toate masurile pentru a asigura securitatea documentelor, in cadrul ministerului, si pentru a respecta sigiliul aplicat”.

„Legea nu prevede pentru ministrul justitiei dreptul studierii documentelor care au stat la baza referatelor procurorilor, ci doar rolul de a primi dosarul cauzei si de a-l transmite catre Parchetul General. Aceste probe nu pot fi cercetate, copiate sau facute publice, avand in vedere faza procedurala in care se afla”, se precizeaza intr-un comunicat al presedintiei.

Mai mult, seful statului i-a cerut ministrului Melescanu sa se asigure ca documentele vor reveni in final la Cotroceni, pentru a fi „arhivate” ca justificare a avizelor date recent.

PRO SI CONTRA

Interimarul vrea sa-i rupa sigiliul lui Basescu

In ciuda primirii dosarelor sigilate, Teodor Melescanu ia totusi in calcul posibilitatea de a le studia continutul. „Daca isi inchipuie cineva ca poate sa-mi trimita un pachet in care sa fie taieturi din ziar si sa-l trimit inapoi, inseamna ca incercam sa impingem in ridicol o dispozitie a legii”, a comentat el la Antena 3. Fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, il contrazice. „Ministrul justitiei nu da niciun fel de aviz, deci nu are de ce sa vada dosarul. El este doar un curier. Eu nu am vazut niciun dosar in situatii similare anterioare”, a precizat Macovei.