Teodor Baconschi: Marga a politizat MAE

Fostul ministru de Externe, democrat-liberalul Teodor Baconschi, l-a acuzat pe actualul ministru de Externe, Andrei Marga, că a politizat ministerul, înlocuind doi secretari de stat cu experienţă diplomatică cu alţi doi oameni, numiţi politic, şi pregătind o nouă organigramă cu un al patrulea secretar de stat care va fi ''client'' al USL.

"Andrei Marga, noul titular al portofoliului, a politizat MAE. Nu a fost cazul sub mandatul meu început atunci când nu eram membru al unui partid, PDL. Veneam după 13 ani de carieră diplomatică cu trei misiuni de ambasador la activ, un post de secretar de stat. Am lucrat cu secretarii de stat din sistem - Doru Costea, Anton Niculescu, Bogdan Aurescu - erau toţi trei diplomaţi în carieră. În locul lor, cu excepţia lui Bogdan Aurescu care a rămas, au venit doi secretari de stat numiţi politic, cu CV- uri îndoielnice. Se pregăteşte o nouă organigramă cu un al patrulea secretar de stat care va fi şi el client USL", a spus Baconschi într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.

El a mai spus că de când Marga s-a instalat în postul de ministru au apărut "o serie de perplexităţi" cauzate de faptul că acesta ''nu are prea multă experienţă diplomatică''.

"Domnul Marga nu a dat suficiente semne că doreşte să se familiarizeze din mers cu principalele direcţii şi proiecte din politica noastră externă. L-am auzit exprimându-şi admiraţia pentru Vladimir Putin şi recomandându-le liderilor europeni nivelul de competenţă la care a ajuns liderul Federaţiei Ruse. L-am auzit confundând Consiliul Europei cu Consiliul European, l-am auzit confundându-l pe Grigore Gafencu cu Gheorghe Grigurcu, un critic literar, l-am auzit cofundând ordinea de precădere, valabilă în protocolul diplomatic, cu ordinea de prevedere. Şi lista poate continua", a menţionat Baconschi.

El a mai spus că ministrul de Externe nu s-a pronunţat pe niciun program important de politică externă, cum ar fi securitatea energetică şi politica regională, în schimb are impresia că relaţia cu Turcia stagnează, deşi această relaţie a atins un vârf istoric în decembrie 2011, când preşedinţii României şi Turciei au semnat un parteneriat strategic deosebit de valoros.

Democrat-liberalul a precizat că ministrul Marga va fi monitorizat subliniind că în politica externă România rămâne fermă pe poziţiile în care s-a consacrat. "Într-un singur caz domnul Marga are dreptul să-şi exprime public disensiunea faţă de şeful statului, dacă doreşte să răstoarne liniile de forţă ale politicii externe şi să le înlocuiască cu o altă direcţie geostrategică. Nu cred că îşi asumă acest risc", a încheiat Baconschi.