Evenimentul Zilei > International > Tensiunile escaladează. Un nou război între Armenia și Azerbaijan. Rusia se implică
Tensiunile escaladează. Un nou război între Armenia și Azerbaijan. Rusia se implică

Tensiunile escaladează. Un nou război între Armenia și Azerbaijan. Rusia se implică

Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, le-a cerut marţi Armeniei şi Azerbaidjanului să pună capăt oricăror dispute care pot duce la escaladarea situaţiei tensionate dintre cele două ţări.

Confruntări armate erau în desfăşurare marţi între Armenia şi Azerbaidjan în apropierea regiunii disputate Nagorno-Karabah, lupte care au provocat victime de ambele părţi şi teama de izbucnirea unui nou război după cel încheiat anul trecut cu un armistiţiu.

Rusia se implică în conflict

Solicitarea înaltului demnitar rus a fost făcută în timpul unor convorbiri telefonice cu omologii săi armean şi azer.

Armenia a cerut marţi ajutorul Moscovei pentru a se apăra împotriva forţelor azere, după o confruntare la frontieră care, potrivit Erevanului, s-a soldat cu moartea a 15 soldaţi armeni, capturarea altor 12 şi pierderea a două poziţii de luptă ale armatei armene, scrie Agerpres.

La rândul său, Administraţia din Azerbaidjan acuză Armenia de escaladarea tensiunilor.

Ministerul Apărării azer a acuzat Armenia că a recurs la „o provocare de mare amploare” prin atacarea unor poziţii azere din districtele Kalbajar şi Latcin, la vest de Nagorno-Karabah, cu obiectivul de a ocupa două zone înalte strategice.

Armenia a cerut ajutor Rusiei în conflictul militar cu Azerbaidjanul

Conform unor surse locale, la frontiera dintre Armenia şi Azerbaidjan se înregistrează schimburi de focuri, în zonele Goris şi Kapan.

Ministerul armean al Apărării a anunţat că 12 militari au fost capturaţi de armata din Azerbaidjan, informează agenţiile de presă Interfax şi Reuters. Armenia a cerut ajutorul Rusiei în conflictul militar cu Azerbaidjanul.

„Dat fiind că a avut loc un atac asupra teritoriului suveran al Armeniei, în virtutea unui tratat din anul 1997, cerem Rusiei să apere integritatea teritorială a Armeniei. Am pregătit şi o solicitare scrisă”, a declarat marţi Armen Grigoryan, secretarul Consiliului de Securitate din Armenia, citat de agenţia Tass.

În ultimele luni, tensiunile s-au amplificat din nou între Armenia şi Azerbaidjan, după ce confruntările militare produse anul trecut în Nagorno-Karabah s-au încheiat prin armistiţiul semnat pe 10 noiembrie 2020, după şase săptămâni de lupte soldate cu sute de morţi şi mii de răniţi.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: