Tensiunile dintre SUA și Rusia ating un nivel fără precedent la capătul lumii. Importanța geostrategică a zonei este uriașă

Tensiunile dintre SUA și Rusia ating un nivel fără precedent la capătul lumii. Importanța geostrategică a zonei este uriașă Sursa foto. EVZ

Tensiunile dintre Moscova și Washington au atins un nivel „fără precedent” în zona Artică, susține expertul Pavel Devyatkin de la The Artic Institute.

În Artica ar putea să se decidă în următoarele decenii dacă SUA rămâne o superputere sau dacă Rusia își recapătă statutul deținut în vremea Războiului Rece.

Tensiuni militare în Artica. De ce se provoacă reciproc SUA și Rusia?

Regiunea este o parte esențială a planurilor Moscovei de a rămâne o mare putere, în timp ce aprovizionarea cu petrol și gaze din Alaska e vitală pentru SUA. Nu e de mirare, în această ordine de idei, că tensiunile militare dintre SUA și Rusia cresc și în această regiune.

„2020 a fost un an fără precedent în tensiunile SUA-Rusia din Arctica. Pentru prima dată de la Războiul Rece, navele de război ale NATO au intrat în Marea Barents chiar în largul coastei arctice a Rusiei. Și, câteva luni mai târziu, marina rusă a efectuat exerciții militare lângă Alaska, surprinzând o navă de pescuit americană”, susține rxpertul Pavel Devyatkin de la The Arctic Institute.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tensiunile ar putea crește și mai mult, pe măsură ce Rusia își redobândește statutul de mare putere militară. Moscova intenționează să desfășoare rachete Poseidon 2M39 în regiune vara viitoare. Viceamiralul american Andrew Lewis a avertizat că Arctica va fi un teritoriu „contestat” dacăWashingtonul nu va avea o prezență militară puternică în regiune. Potrivit Navy Times, Lewis a declarat că există riscul ca SUA să cedeze această regiune ""rușilor sau unei alte puteri". Iar veștile care vin din Alaska sunt cât se poate de îngrijorătoare. Informațiile arată că mai multe avioane rusești au zburat în apropierea spațiului aerian al SUA din Alaska anul trecut decât la sfârșitul Războiului Rece.

Eric Edelman, expert în planificare militară și fost subsecretar al apărării, a recunoscut, de altfel, într-un interviu acordat CNN: „Modernizarea militară a Rusiei și Chinei creează potențiale provocări operaționale serioase pentru SUA”.

Ce urmărește Putin?

Prezența militară a Rusiei în regiunea arctică are trei obiective principale, susține expertul. Moscova este hotărâtă să-și protejeze suveranitatea, să-și asigure interesele economice și să demonstreze rivalilor că poate fi considerată în continuare o mare putere.

Devyatkin a spus: „Comparativ cu epoca Războiului Rece, poziția militară a Rusiei în Arctica nu se concentrează pe egalarea prezenței militare covârșitoare a NATO în regiune. Rusia nu amenință SUA în Arctica”. Aceasta este, de altfel, și poziția oficială a Moscovei. „Auzim văicăreli despre faptul că Rusia își extinde activitățile militare în Arctica. Dar toată lumea știe că este teritoriul nostru, pământul nostru. Ne asumăm responsabilitatea ca această coastă arctică să fie în siguranță și tot ceea ce face țara noastră acolo este pe deplin legitim ”, a declarat recent ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov.

Există, încă, șanse de a înlocui confruntare cu cooperarea

În ciuda militarizării regiunii, Devyatkin nu crede că este posibil ca din această regiune să pornească o nouă conflagrație mondială.„Este puțin probabil ca conflictul să izbucnească în Arctica”. Expertul crede că Washingtonul și Moscova pot coopera în ceea ce privește schimbările climatice „Faptul că Washingtonul se concentrează asupra schimbărilor climatice poate să unească, mai degrabă decât să dezbine, națiunile arctice. Mai ales după ce Putin și Biden au convenit să lucreze împreună pentru abordarea crizei climatice”, notează ziarul britanic The Sun.