Aşa cum „Evenimentul zilei” a dezvăluit în urmă cu mai bine de două săptămâni, Liviu Dragnea a fost nevoit să accepte restructurarea guvernamentală, în cadrul negocierilor cu Marian Oprişan şi ceilalţi baroni din Moldova, fapt certificat de noile permutări ministeriale: Cabinetul Dăncilă va avea patru vicepremieri, faţă de trei câţi erau până în prezent, portofoliul Dialogului Social a fost desfiinţat, în timp ce nu mai puţin de 17 din cele 28 de posturi de miniştri vor avea alt titular.
Potrivit surselor EVZ, schimbarea la faţă a Executivului a stârnit o serie de noi tensiuni interne, în condiţiile în care judeţele fidele lui Liviu Dragnea (din Moldova şi Transilvania în special) – esenţiale în aritmertica debarcării ex-premierului Mihai Tudose – au fost recompensate cu portofolii importante în noua formulă guvernamentală, şubrezind considerabil influenţa liderilor din zona de sud a ţării, inclusiv din Bucureşti.
Cele mai recente sfere de influenţă
Astfel, Moldova a câştigat Transporturile (Lucian Şova, Bacău), Educaţia (Valentin Popa, Suceava), Economia (Dănuţ Andruşcă, Neamţ) şi un post de vicepremier pentru Ana Birchall (deputat de Vaslui). Nici social-democraţii ardeleni nu s-au lăsat mai prejos, reuşind să impună opt miniştri, în timp ce PSD Bucureştiul a eşuat lamentabil în ceea pe priveşte propulsarea Ecaterinei Andronescu la portofoliul Educaţiei.
Nemulţumirile sudului pesedist se traduc şi în faptul că rebelii de odinioară Niculae Bădălău şi Adrian Ţuţuianu au fost marginalizaţi în ceea ce priveşte constituirea noii formule guvernamentale – bunăoară, executivul Bădălău nu a izbutit să-l impună din nou pe apropiatul său, Răzvan Cuc, la Ministerul Transporturilor.
Ofensivă împotriva lui Ţuţuianu
Sursele citate ne-au dezvăluit că lupte intestine se poartă şi la PSD Dâmboviţa, unde Adrian Ţuţuianu intenţionează să-i retragă sprijinul politic preşedintelui Consiliului Judeţean – Alexandru Oprea, fost şef SRI Dâmboviţa –, care, în prezent, se bucură de susţinerea lui Dragnea. Preşedintele PSD încearcă să-l izoleze pe Ţuţuianu şi să-i şubrezească poziţia de lider al organizaţiei, cimentându-şi simultan relaţia cu Rovana Plumb (deputat de Dâmboviţa), care a primit portofoliul Fondurilor Europene, în pofida problemelor pe care le are în justiţie.
Miza agenţiilor guvernamentale
Pe lângă tensiunile interne, o altă problemă a lui Dragnea e generată de faptul că, în pofida numeroaselor tatonări de culise, negocierile cu UDMR nu au ajuns încă la un numitor comun, oamenii lui Kelemen Hunor solicitând, potrivit surselor noastre, controlul unor agenţii guvernamentale bănoase. Liderul PSD nu este dispus să accepte concesii majore în relaţia cu Uniunea, în condiţiile în care social-democraţii sunt convinşi că îşi pot trece Guvernul prin Parlament şi fără o susţinere oficială din partea maghiarilor.
Codrin Ștefănescu l-a amenințat pe Dragnea cu dezvăluiri FOTO: EVZ
Atacul lui Ştefănescu: „Sărim în aer!”
Alcătuirea Cabinetului Dăncilă a stârnit numeroase polemici cu scântei în spatele uşilor închise. Vineri, Liviu Dragnea şi secretarul general-adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, au fost protagoniştii unui schimb dur de replici, în cadrul Cexului, în contextul în care cel din urmă i-a reproşat şefului său pe line de partid că l-a acceptat pe recentul pesedist Valentin Popa la Educaţie, în detrimentul Ecaterinei Andronescu, care-şi dorea cu ardoare să fie cooptată în Guvern.
Finalmente, Ştefănescu l-a avertizat pe Dragnea că poate spune „lucruri cu care sărim în aer”. În faţa camerelor de luat vederi, Ştefănescu nu a dezminţit tensiunile. „Uneori, în şedinţele noastre, că de aia suntem vii şi trăim şi respirăm, au loc discuţii mai contondente. Nu putem spune că este vorba de o ruptură şi nu e prima dată când discutăm aşa. Astfel de discuţii între noi colegii din PSD sunt normale, intră la rubrica cotidian, obişnuinţă”, a spus Ştefănescu.
Kelemen Hunor demolează programul de guvernare FOTO: MARIUS VLAD
Hunor batjocoreşte programul de guvernare
Pe fundalul împotmolirii negocierilor, Kelemen Hunor nu s-a sfiit să batjocorească programul de guvernare al PSD-ALDE, despre care a apreciat că „pare a fi scris în Ministerul Agriculturii, printre două beri”. „A citit careva planul de guvernare? Ştiu că Balint (Porcsalmi Balint, preşedintele executiv al UDMR) l-a citit şi mi-a spus că arată de parcă ar fi scris în Ministerul Agriculturii, printre două beri. Se va decide săptămâna viitoare referitor la acest plan de guvernare şi ar fi foarte bine dacă v-aţi exprima şi voi părerea.
Eu aş fi foarte bucuros ca mâine dimineaţă (duminică – n. red.) să citiţi acest program de guvernare şi să ne spuneţi ideile voastre până luni dimineaţa. Avem şi noi idei referitoare la perioada urmatoare pe care vrem să le prezentăm”, a afirmat Kelemen Hunor, sâmbătă seara, în cadrul aniversării a 15 ani de la înfiinţarea Conferinţei Tineretului Maghiar.
Daea, mahmur din 1968
Replica ministrului Agriculturii – Petre Daea, cel la care făcea trimitere, în subsidiar, liderul UDMR – a venit duminică, la finalul CExului. Mai în glumă, mai în serios, el a susţinut că ultima oară când s-a îmbătat a fost în 1968, dar că se resimte şi în prezent. „În 1968 m-am îmbatat. Dacă mă gândesc... şi acum mi-e rău...”, a mărturisit ministrul, la Palatul Parlamentului.
Vă reamintim că, săptămâna trecută, Kelemen Hunor a ironizat-o chiar pe Viorica Dăncilă, susţinând că aceasta nu a privit nicio secundă spre Liviu Dragnea, când udemeriştii au chestionat-o în legătură cu planurile ei guvernamentale.