Evenimentul Zilei > International > Tensiuni mari între Iran și Azerbaidjan! Teheranul a masat trupe la graniță
Tensiuni mari între Iran și Azerbaidjan! Teheranul a masat trupe la graniță

Tensiuni mari între Iran și Azerbaidjan! Teheranul a masat trupe la graniță

Tensiunile sunt în creștere între Azerbaidjan și Iran. Situația s-a deteriorat brusc în ultimele săptămâni, după ce Azerbaidjanul a început să-i amendeze și chiar să-i aresteze pe șoferii de camioane iranieni care transportă marfă în Nagorno- Karabakh.

Iranul a masat forțe importante la frontiera sa cu Azerbaidjanul și a avertizat împotriva influenței israeliene în apropierea frontierelor sale.

Azerbaidjanul vrea să pună capăt comerțului iranian cu Armenia

Totul pare un răspuns la faptul că Ministerul de Externe al Azerbaidjanului l-a invitat în august pe ambasadorul Iranului în la discuții din cauza „călătoriilor ilegale ale camioanelor iraniene în regiunea Karabakh fără permisiunea Azerbaidjanului. Într-o declarație a Ministerului de Externe din Azerbaidjan, se preciza că noua administrație iraniană va lua măsuri pentru a pune capăt unor astfel de incidente.
Camioanele în cauză călătoreau pe un drum între orașele armene Kapan și Goris care traversează parțial teritoriul predat Azerbaidjanului după războiul din Nagorno-Karabakh de anul trecut.

Autostrada, care e patrulată de forțele rusești de menținere a păcii, este singura legătură terestră a Armeniei cu Iranul. La începutul acestei luni, forțele azere au înființat un punct de control și au început să impoziteze mărfurile și să inspecteze camioanele. O serie de șoferi de camioane iranieni au fost chiar arestați. Oficialii azeri au declarat că legea impune tuturor vehiculelor străinesă plătească taxe rutiere și de tranzit.

Mai mult, într-un interviu acordat marți agenției turcești Anadolu, președintele azer Ilham Aliyev și-a exprimat indignarea față de trecerea camioanelor prin teritoriul azer, întrebându-se de ce Iranul continuă comerțul cu o regiune cu numai 25.000 de locuitori.

„Este cu adevărat această piață atât de importantă? Este cu adevărat atât de important acest comerț încât să arăți o atare lipsă de respect față de o țară pe care o consideri prietenoasă și fraternă?” .
Tot în interviul acordat Agenției Anadolu, președintele azer și-a exprimat șocul față de decizia Iranului de a desfășura exerciții militare de-a lungul frontierei celor două țări, spunând că e pentru prima oară în cei 30 de ani de când Azerbaidjanului e independent.

Aliyev a recunoscut că fiecare țară are dreptul suveran de a desfășura exerciții militare pe propriul teritoriu, dar s-a întrebat de ce Iranul a ales tocmai acest moment. Președintele azer a subliniat că „nu dorește să vadă un singur lucru care să submineze cooperarea pe termen lung în regiune” și speră că „reacția emoțională” la „demersurile legitime” ale Azerbaidjanului este temporară.

Și iranienii au mari nemulțumiri

Tensiunile au crescut, însă, și din cauza recentelor exerciții militare desfășurate chiar de Azerbaidjan , împreună cu Turcia, în Marea Caspică. Ministerul de Externe iranian a avertizat că astfel de exerciții încalcă convențiile internaționale care interzic prezența militară a țărilor care nu sunt riverane.

Mai mult, după interviul acordat de Aliyev, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Saeed Khatibzadeh, a declarat că remarcile președintelui azer au fost „surprinzătoare”, deoarece aceste probleme ar fi trebuit să fie tratate prin canale diplomatice adecvate și nu prin mass-media.

În ceea ce privește exercițiile militare ale Iranului, Khatibzadeh a declarat că a avut drept scop „protejarea securității regionale”, adăugând totuși că Iranul „nu va tolera prezența regimului israelian în apropierea granițelor sale” și „va întreprinde toate acțiunile pe care le consideră necesare să-și protejeze securitatea națională”, scrie Jerusalem Post.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: