Evenimentul Zilei > International > Tensiuni între Rusia și SUA, la scurt timp după întâlnirea Vladimir Putin – Joe Biden. La mijloc, utilizarea armelor nucleare
Tensiuni între Rusia și SUA, la scurt timp după întâlnirea Vladimir Putin – Joe Biden. La mijloc, utilizarea armelor nucleare

Tensiuni între Rusia și SUA, la scurt timp după întâlnirea Vladimir Putin – Joe Biden. La mijloc, utilizarea armelor nucleare

Mesaj dur venit de la Moscova, din partea lui Valery Gerasimov, șeful Statului Major General al Forțelor Armate din Rusia, în problema utilizării armelor nucleare.

Tensiuni între Rusia și Statele Unite ale Americii (SUA), la o săptămână după întâlnirea dintre liderii celor două țări: Vladimir Putin și Joe Biden. Rușii au anunțat că își rezervă dreptul de a utiliza arme nucleare, ca răspuns la armele de distrugere îndreptate împotriva ei. Declarațiile au venit din partea lui Valery Gerasimov, șeful Statului Major General al Forțelor Armate din Rusia, conform agenției de presă Interfax (Rusia).

Poziția Rusiei legată de utilizarea armelor nucleare

„Noțiunile fundamentale (n.r. – ale politicii ruse în domeniul descurajării nucleare) confirmă prevederile doctrinei militare conform cărora politica nucleară a țării are un caracter pur defensiv. Federația Rusă își rezervă dreptul de a utiliza arme nucleare ca răspuns la utilizarea armelor nucleare împotriva acestuia sau a aliaților săi și a altor tipuri de arme de distrugere în masă, precum și în caz de agresiune împotriva Federației Ruse prin utilizarea armelor convenționale, atunci când însăși existența statului este amenințată”, a afirmat Valery Gerasimov.

Tensiuni la câteva zile după întâlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden

Rusia a cerut atât SUA cât și aliaților săi să renunța la exercițiile militare din Marea Neagră. „Scara și natura evident agresivă a exercițiilor Sea Breeze nu corespund în niciun fel sarcinilor reale de securitate din regiunea Mării Negre”, a fost anunțul făcut de Ambasada Rusiei la Washington, pe contul de Twitter. „Manevrele măresc riscul incidentelor neintenționate și încurajează militarismul la Kiev”, au mai spus oficialii ruși.

„Noi, președintele Statelor Unite, Joseph R. Biden, şi preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, observăm că Statele Unite şi Rusia au demonstrat că, inclusiv în perioade de tensiune, sunt capabile să facă progrese asupra obiectivelor comune în sensul asigurării predictibilităţii în domeniul strategic și pentru reducerea riscurilor de conflicte militare şi a ameninţării unui război nuclear”, se preciza într-o declarație comună, Rusia – SUA, după întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.