Tensiuni în Justiție. Ședință la Înalta Curte pe problema pensiilor speciale

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, a convocat deja secţiile unite ale ÎCCJ, pentru formularea sesizării Curţii Constituţionale pe legea votată, marți, de Parlament.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație se vor aduna, miercuri, la ora 18, pentru a discuta eventualitatea sesizării Curții Constituționale a României, în chestiunea pensiilor speciale, eliminate de Parlament, marți, prin vot. Secțiile Reunite ale ICCJ se pot întruni în ședință comună și să decisă asupra acestei sesizări, Înalta Curtea, fiind printre puținele instituții din Statul Român, care pot sesiza Curtea Constituțională, în diferite probleme.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, a convocat deja secţiile unite ale ÎCCJ, pentru formularea sesizării Curţii Constituţionale pe legea votată, marți, de Parlament, prin care se elimină pensiile de serviciu ale magistraţilor.

Magistrații au declarat că eliminarea pensiilor de serviciu reprezintă o situaţie de o gravitate fără precedent, care aduce atingere chiar independenței justiției.

”Se fac multe greșeli. Nu poți să vii să spui că la unii le lași și la unii le tai. Sunt foarte multe greșeli. Am auzit că acum se cere și anularea indemnizației speciale a parlamentarilor. Lucrul acesta poate fi cerut doar de Parlament. Trebuie tratate egal. Nu poți să spui că la Armată lași, dar la magistrați nu lași. Se poate pica la Curtea Constituțională. Textul legii spune că nu poți să aduci în texte de lege o prevedere care a fost declarată neconstituțională”, a declarat Augustin Zegrean, fost președinte la Curtea Constituțională, în prezent pensionar, și beneficiar al unei pensii speciale.