Tensiuni fără precedent la summit-ul NATO de la Bruxelles. Trump cere Rusiei să-și retragă trupele din țările ocupate

Tensiuni fără precedent la summit-ul NATO de la Bruxelles. Trump cere Rusiei să-și retragă trupele din țările ocupate

Una dintre cele mai tensionate reuniuni la vârf a NATO se consumă zilele acestea la Bruxelles. Președintele american și-a criticat partenerii europeni că nu cheltuiesc suficient pe apărare. Liderul de la Casa Albă a acuzat Germania că este dominată în întregime de Rusia.

Una dintre cele mai tensionate reuniuni la vârf a NATO se consumă zilele acestea la Bruxelles. Președintele american și-a criticat partenerii europeni că nu cheltuiesc suficient pe apărare. Liderul de la Casa Albă a acuzat Germania că este dominată în întregime de Rusia. În ciuda contextului tensionat, aliații și-au reafirmat solidaritatea astăzi. NATO ia în discuție planul de creare a unei forțe de intervenție rapida. Este vorba despre batalioane mecanizate și escadrile aeriene gata să intervină oriunde pe teritoriul aliat, potrivit stiri.trv.ro

Liderii au reușit să ajungă la o declarație comună echilibrată, care reafirmă solidaritatea și valabilitatea Art. 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, a transmis Lucian Pîrvoiu de la Bruxelles.

Pentru prima oară NATO cere în mod explicit Federației Ruse să își retragă trupele amplasate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aliații anunță în această declarație și întărirea posturii maritime, într-o viziune integrată și mult mai eficientă.

Joi așteptăm o declarație de colaborare a Georgiei cu NATO la Marea Neagră, precizează Lucian Pîrvoiu.

Aliații au luat act de propunerea României privind găzduirea unui comandament terestru și nu s-a mers mai departe. La următoarele întâlniri ministeriale se va stabili dacă acest comandament va exista sau dacă va fi amplasat în România.

Chiar înainte de summit, președintele american a trimis o scrisoare în care a somat 9 membri importanți ai alianței să crească cheltuielile militare până la 2% din PIB, așa cum s-au angajat.

Secretarul general al NATO a anunțat că aliații își măresc deja bugetele pentru Apărare. În 2014, doar 3 respectau angajamentul, dar acum vor fi 8 țări.

Tensiunile legate de bani vin chiar când aliații trebuie să discute la Bruxelles planul numit "De 4 ori 30" ("Four 30s"). Este o propunere ca NATO să aibă 30 de batalioane mecanizate, 30 de escadrile aeriene și 30 de nave care să poată interveni oriunde pe teritoriul aliat în cel mult 30 de zile.

Discuțiile pe această temă nu vor fi deloc ușoare, mai ales că e greu de stabilit un număr exact de militari pentru această forță de reacție rapidă. În țările NATO, un batalion poate avea între 600 și 1.000 de militari. Oricum, acest plan vine în continuarea măsurilor de descurajare a Rusiei luate la precedentele summit-uri din Țara Galilor și Polonia.

Cei 29 de aliați vor discuta și despre două noi comandamente ale alianței care vor fi înființate în SUA și Germania.

România dorește în continuare întărirea flancului estic și se va oferi să găzduiască și ea un comandament pentru câteva sute de militari ai alianței care să coordoneze forța de reacție rapidă.