Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, a îndemnat administraţia Trump „să se gândească de două ori înainte să ia o decizie sau alta”, deoarece China „nu va accepta niciun fel de şantaj din partea Statelor Unite”.

După ce şi-a anunţat în weekend intenţia de a retrage SUA din Tratatul INF, semnat în 1987 cu Rusia, pe care o acuză de încălcarea documentului, Trump a avertizat că SUA vor spori arsenalul nuclear până când 'oamenilor le va veni mintea la cap'.

„Este o ameninţare pentru oricine vreţi şi asta include şi China şi Rusia. Aceasta include pe oricine vrea să joace acel joc. Nu puteţi să jucaţi cu mine acel joc”, a spus preşedintele american.

Referitor la aceste ameninţări, purtătorul de cuvânt al MAE chinez a declarat că este un 'nonsens' faptul că SUA încearcă să creeze o problemă cu China în materie nucleară, reiterând opoziţia Beijingului faţă de decizia 'unilaterală' a lui Trump de a ieşi din pactul nuclear.

Kremlinul, care neagă că ar încălca INF, a avertizat de asemenea că lumea va fi mai periculoasă dacă SUA vor abandona primul tratat de dezarmare nucleară semnat de către cele două puteri la sfârşitul Războiului Rece, întrucât aceasta va declanşa o nouă cursă a înarmărilor, trasmite Agerpres.

Te-ar putea interesa și: