Temerile privind conflicte de interese umbresc tratativele pentru bugetul UE

Temerile privind conflicte de interese umbresc tratativele pentru bugetul UE

ABC NEWS: Deoarece liderii Uniunii Europene dezbat bugetul lor de o mie de miliarde de euro, parlamentarii UE sunt îngrijoraţi de potenţialele conflicte de interese.

În timp ce liderii Uniunii Europene au dezbătut joi bugetul lor de o mie de miliarde de euro, parlamentarii au fost profund îngrijoraţi de potenţialele conflicte de interese, care ar putea face ca sute de milioane de euro să ajungă în fonduri acordate unor companii legate de unii dintre cei care decid modul în care banii ar trebui cheltuiţi.

Un caz de renume îl priveşte pe premierul ceh Andrej Babis. Anul trecut, un audit al UE a concluzionat că miliardarul populist ar fi putut avea un conflict de interese în ceea ce priveşte subvenţiile UE care implică fostul său imperiu de afaceri. Pot fi implicate peste 100 de milioane de euro, potrivit mai multor rapoarte despre audit. Babis neagă orice nereguli şi a acuzat UE că a încercat să destabilizeze Republica Cehă.

Dar preocupările UE nu se limitează doar la Republica Cehă. Interesele de afaceri ale liderilor din Ungaria, Bulgaria, România şi, probabil, şi alţii stârnesc îndoieli, de asemenea, la Bruxelles, unde instituţiile europene nu dispun de instrumente şi de legi pentru a combate eficient problema.

Ne puteți urmări și pe Google News

Afirmaţiile cu privire la posibile fraude elimină încrederea publicului în proiectul european, într-un moment în care partidele de extremă dreapta şi anti-migraţie capătă avânt politic şi imediat după ce una dintre cele mai mari ţări membre ale Europei, Regatul Unit, a părăsit cel mai mare bloc comercial din lume.

Întrebarea de bază este cum pot fi împiedicate să canalizeze banii în interesul lor de afaceri persoanele care decid cât de mulţi bani din taxele contribuabililor să fie cheltuiţi în subvenţii pentru agricultură, proiecte de infrastructură sau ajutoare de dezvoltare regională.

Paznicul cheltuielilor Parlamentului European, Comitetul de control bugetar, a cerut Comisiei UE "să propună o sumă maximă de plată directă per persoană fizică, ceea ce face imposibilă primirea de subvenţii de sute de milioane de euro", într-un buget de şapte ani.

În ajunul reuniunii extraordinare pentru buget de joi, parlamentarii au făcut apel la "orientări pentru combaterea conflictelor de interese ale politicienilor de nivel înalt" şi au solicitat Consiliului European - instituţia reprezentând cele 27 de ţări membre ale UE - "să adopte standarde etice comune în acest sens".

"Este inacceptabil ca beneficiarii individuali să primească sume de milioane, cu până la trei cifre", a declarat Monika Hohlmeier, preşedintele comisiei, după ce parlamentarii au examinat miercuri bugetul UE pe 2018. Ea a cerut "ca regulile la nivelul UE privind evitarea conflictelor de interese ale politicienilor de nivel înalt să sublinieze necesitatea unor standarde etice comune".

Niciun lider sau ţară nu au fost menţionate în public de către comitet, care nu are o supraveghere asupra bugetelor naţionale şi nici a bugetului Consiliului European, şi ai cărui membri preferă să păstreze discreţia. Separat, parlamentarii sunt, de asemenea, îngrijoraţi de faptul că bande criminale pun mâna pe banii UE.

Autorităţile italiene au lansat luna trecută o represiune asupra unor grupări ale Mafiei siciliene care lucrau mână în mână cu funcţionarii publici pentru a frauda UE cu peste 10 milioane de euro (11 milioane de dolari) din ajutoare agricole.

Ei au spus că mafioţii au folosit ameninţări violente şi extorsiunea pentru a acapara dreptul de proprietate asupra terenurilor eligibile pentru ajutorul UE. Dar autorităţile naţionale pe cont propriu sunt practic neputincioase să acţioneze atunci când vine vorba de potenţiale conflicte de interese la nivelul UE. Pentru a combate cu adevărat problema, Comisia UE ar trebui să lucreze pentru a consolida regulile.

Între timp, în Republica Cehă, săptămâna viitoare este aşteptat un nou val de proteste împotriva lui Babis. Acestea vin în urma a două mitinguri majore de anul trecut, când peste o jumătate de milion de oameni i-au cerut lui Babis să demisioneze, în cele mai mari astfel de manifestaţii din ţară de la Revoluţia de catifea, anticomunistă, din 1989.

Autor: Lorne Cook, Associated Press; Karel Janicek din Praga a contribuit

Traducerea: Cristina Zaharia - RADOR