Tema refugiaţilor, discutată azi în Parlament; invitaţi miniştrii Aurescu şi Oprea

Comisiile de apărare, politică externă, afaceri europene ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi Comisia specială a Parlamentului pentru aderarea României la Spaţiul Schengen se vor reuni azi pentru a dezbate problema migraţiei, avându-i ca invitaţi pe ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, pe ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi pe consilierul prezidenţial Leonard Orban.

Preşedintele Comisiei de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului, Marius Obreja, preciza săptămâna trecută că membrii Comisiei au acordat aviz unei comunicări a Comisiei Europene privind fenomenul migraţiei.

"Este vorba de un document de peste 200 de pagini, care stabileşte principii de comportare a comunităţii europene vizavi de acest fenomen cu care ne confruntăm în ultima perioadă. Comisia de apărare a dat un aviz asupra acestui document, nefiind Comisie raportoare. Comunicarea vine destul de târziu, pentru că mecanismele prezentate nu mai sunt de actualitate. Comisia de apărare face recomandarea ca Europa, în ansamblu, să îşi recalibreze politicile de apărare şi securitate comună", a adăugat Obreja.

El a mai spus că România poate primi 1.785 de persoane, preluate în tranşe până la sfârşitul anului, în acord cu concluziile reuniunii Consiliului European din 26 iunie.

"Dacă UE va cere României peste această cotă, noi trebuie să ne recalibrăm. (...) În cele 6 centre există această capacitate de cazare. (...) Această preluare este discutată şi eşalonată până la sfârşitul anului. Statul român are capacitate de a-i primi pe aceşti 1.700 de oameni acum", a afirmat Obreja.

Leonard Orban, consilierul pe politici europene al preşedintelui Klaus Iohannis, a declarat, marţea trecută, într-un interviu acordat Europa FM, că primii imigranţi pe care România s-a angajat să-i primească la cererea Uniunii Europene vor sosi în ţară în luna noiembrie, iar numărul acestora va fi puţin peste 1.700.

"Oferta a fost făcută de către Guvernul României şi este următoarea: 1.705 migranţi pe aşa-numitul mecanism de relocare intra-UE, adică să preluăm 1.705 persoane din alte state membre, mai precis din Grecia sau Italia, pe o perioadă de doi ani, începând cu luna noiembrie 2015. Şi pe relocarea extra-UE, deci din tabere de refugiaţi din afara UE, 80 de persoane, tot pe o perioadă de doi ani. În total, oferta făcută de Guvernul României a fost de 1.785 de persoane'', a explicat, la acea dată, Orban.