Culisele tensiunilor pe tema Codului Fiscal. Tudose vrea să-l lase pe Dragnea să ia toate castanele!

Schimbările pe care PSD dorește să le aplice Codului Fiscal au provocat un nou episod tensionat la vârful coaliției de guvernare, unde premierul Mihai Tudose și președintele PSD, Liviu Dragnea, duc fiecare o luptă pentru supraviețuire politică. Primul este speriat de amenințarea sindicatelor și a ONG-urilor cu proteste în stradă, al doilea nu vrea să renunțe la programul de guvernare al PSD

Guvernul este aș teptat să adopte, astăzi, prin Ordonanță de Urgență, o serie de modificări ale Codului Fiscal, precum trecerea contribuțiilor de la angajat la angajator, reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, o nouă taxă de 2,25% din fondul de salarii pentru angajatori, impozit de 1% din cifra de afaceri pentru firmele cu cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro. Proiectul a fost dezbătut în Guvern, în primă lectură, pe 26 octombrie. Codul Fiscal merge la pachet cu prevederile din Legea salarizării unitare de majorare a salariilor bugetare cu 25% de la 1 ianuarie 2018.

Sindicatele și primarii au scos, însă, în evidență o parte din riscurile implementării noilor prevederi: posibilitatea ca salariile din mediul privat să scadă și certitudinea că primăriile vor avea mai puțini bani de investiții.

Negocieri intense

Speriat de amenințarea sin dicatelor cu greva generală și proteste, premierul a luat în calcul posibilitatea renunțării la trecerea contribuțiilor de la angajat la angajator. În schimb, Tudose s-a gândit la creșterea salariilor cu câteva procente, ceea ce ar însemna o reducere a riscurilor pentru Executiv, au relatat surse guvernamentale pentru EVZ.

Acest lucru a provocat, deja anularea de către premier a două ședințe de Guvern.

Principalul său aliat în Guvern a fost vicepremierul Marcel Ciolacu.

A doua variantă de rezervă la care premierul Mihai Tudose s-a gândit, au spus surse din coaliția de guvernare pentru EVZ, este ca modificările să nu mai fie asumate de către Guvern, ci să plece din Parlament, lucru care va acorda mai mult timp pentru dezbateri și o calmare a spiritelor. De fapt, surse din PSD susțin că Mihai Tudose fuge de răspundere în cazul modificărilor la Codul Fiscal, așa cum a făcut și la Legile Justiției.

Autoritate

De cealaltă parte, preșe dintele PSD, Liviu Dragnea, susținut de ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, și de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, i-au spus lui Tudose că este obligatoriu ca Guvernul să adopte măsurile pe care PSD le-a promis în campania electorală, cele trecute în programul de guvernare. Măsura la care liderul PSD, Liviu Dragnea, nu a vrut sub nicio formă să se renunțe a fost majorarea salariilor bugetarilor, ne-au relatat surse guvernamentale. Un argument pe care Dragnea l-a folosit în fața lui Tudose este că tot partidul își dorește ca Guvernul să facă așa-numita „Revoluție fiscală”, ne-au relatat sursele citate. Modificarea Codului Fiscal are și o miză în interiorul partidului: în PSD se făceau ieri pronosticuri legate de cine va deconta un eventual pas greșit al Guvernului, premierul sau președintele formațiunii. 

Visul personal

Surse de la Palatul Victoria susțin că miza reală a pasului înapoi pe care a intenționat să-l facă premierul este că „vrea să intre în istorie”. Potrivit surse lor EVZ, este cunoscut la nivelul Guvernului faptul că Tudose are o ambiție personală ca, în timpul mandatului său de premier, România să intre în Schengen și să scape de MCV. Din acest motiv, nu vrea să riște adoptarea unor măsuri fiscale care i-ar periclita mandatul.

Cât de curând vom afla care din cele două echipe, Tudose-Ciolacu și Dragnea- Vasilescu, va câștiga.

Muțenie în Parlament

Tudose și Dragnea au evitat ieri jurnaliștii în Parlament. Nu au vrut să facă declarații și au răspuns monosilabic întrebărilor presei, semn că deciziile guvernamentale încă nu erau bătute în cuie. Premierul Mihai Tudose a spus doar că relaţia sa cu Dragnea este „foarte bună” și că în ședința de Guvern de azi se va discuta despre Codul Fiscal, iar trecerea contribuțiilor de la angajat la angajator se va face prin Ordonanță de Urgență. Dragnea a negat că Tudose s-ar fi opus pachetului fiscal pe care urmează să îl adopte Guvernul și a refuzat să răspundă altor întrebări pe această temă.

Teoria conspirației

În PSD circulă și o teorie potrivit căreia cele mai puternice mulținaționale au făcut un lobby intens, în ultima lună de zile, pentru renunțarea la o serie de măsuri guvernamentale prevăzute în Codul Fiscal și care ar împiedica firmele să-și mai externalizeze o parte din profit. O parte din liderii PSD au invocat în acest sens, în discuțiile cu reporterii EVZ, exista unui „grup economic puternic” care pune presiune pe Guvern.